Het rommelt weer in Hellendoorn: raadsvergadering geschorst na persoonlijke aanvallen

Al na tien minuten werd de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad in Hellendoorn geschorst. Aanleiding was het betoog van Frans Runneboom (Lokaal Hellendoorn), waarin hij de integriteit van voormalig CDA-raadslid Hennie Reimert in twijfel trekt.

In het verhaal van fractielid Runneboom klonk frustratie door over de voor Lokaal Hellendoorn slecht verlopen coalitieonderhandelingen. De partij haalde weliswaar de meeste zetels, maar zag het CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een coalitie vormen. "Het CDA heeft de rest aan de kant gezet, dat weten we inmiddels wel", klaagde Runneboom. 

Heuvelrughutten

Reimert moest het ontgelden toen het bestemmingsplan voor de bouw van Heuvelrughutten ter sprake kwam, een initiatief van het voormalig CDA-raadslid. "Iedereen is tegen de ontwikkeling van de hutten: omwonenden en de milieuraad", vertelt Runneboom. "In het begin zei Reimert dat het om twee hutten ging. Navraag bij het gemeentehuis leerde dat er een aanvraag lag voor vijftien eenheden, allemaal niet echt betrouwbaar".

"Van een raadsman mag je verwachten dat hij open en eerlijk is over zijn bedoelingen", vervolgt Runneboom zijn verhaal. Nog voordat hij aan de volgende zin kon beginnen, onderbrak burgemeester Raven hem; "Ik vind het prettig als mensen niet op de persoon spelen, maar op de bal. Ik hoop dat u dat ook wilt doen."

Toevallig
Runneboom vervolgde zijn betoog, waarin de timing van het voorstel ter sprake kwam. Het is volgens hem erg toevallig dat het bestemmingsplan voor de raad ligt, nèt nu onderhandelingen gaande zijn. "Een aantal mensen zullen niet tegen stemmen omdat ze iets van de coalitie verwachten, zoals wethouderschap. Daarom zullen ze positief kunnen stemmen."

Voor Raven, die het fractielid inmiddels drie keer had aangesproken, was de maat vol; "Ik schors de vergadering en wil met de heer Runneboom praten". Uiteindelijk stemde een meerderheid van de raad in met een voorstel om het bestemmingplan aan te passen en zo de bouw van de Heuvelrughutten mogelijk te maken.  

Meer over dit onderwerp:
hellendoorn lokaal hellendoorn CDA Nieuws
Deel dit artikel: