nieuws

Verslaggever vuurwerkramp Enschede Danny de Vries Koninklijk onderscheiden

Burgemeester Van Veldhuizen van Enschede heeft de filmer van de explosie van de vuurwerkramp in Enschede, Danny de Vries, een koninklijke onderscheiding gegeven. De Vries is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Behalve voor zijn rol rond de vuurwerkramp kreeg De Vries het lintje ook voor zijn inzet in Twente voor het koningshuis en de homo-emancipatie.

'Vuurwerkramp persoonlijk dieptepunt'

Danny de Vries was op zaterdag 13 mei 2000 voor RTV Oost op pad in de Enschedese wijk Roombeek toen de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks explodeerde. Hij maakte de beelden van de ontploffing die de hele wereld over gingen.
Van Veldhuizen noemde dat in zijn toespraak een journalistiek hoogtepunt en tegelijkertijd een persoonlijk dieptepunt voor De Vries. De beelden hielpen de impact en de omvang van de ramp beseffen. De vergoedingen voor het gebruik van die beelden stelde De Vries altijd beschikbaar aan goede doelen.

Koningshuis

Een tweede reden om De Vries een onderscheiding te geven is zijn inzet voor het koningshuis in de tijd dat hij in Enschede woonde. Hij was onder meer betrokken bij de opzet van het evenement Kingsnight en vrijwilliger bij de Oranjevereniging in Enschede en het Nationale Comité 200 jaar Koninkrijk.

Homo-emancipatie

De derde reden voor het lintje is de inzet van De Vries voor de homo-emancipatie. Hij was mede-organisator van de Roze Zaterdag in 2004 in Enschede en Enschede Roze in 2010 en het Vooroordelenteam. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.