nieuws

Politie controleert chauffeurs vanuit touringcar op gebruik smartphone: honderden boetes uitgedeeld

De politie controleert vanuit de touringcar
De politie controleert vanuit de touringcar © Politie
De politie heeft een nieuwe manier gevonden om vrachtwagenbestuurders te controleren op het gebruik van smartphones achter het stuur: vanuit een touringcar. Met succes, want gisteren en vandaag zijn er in Overijssel en Gelderland 440 chauffeurs aan de kant gezet en beboet.
De bestuurders zaten achter het stuur te appen, of ze lieten zich op een andere manier door hun telefoon afleiden. "In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we ook vrachtwagenchauffeurs controleren", zegt Hans Bijkerk van Team Verkeer. Dinsdag en woensdag reed de bus met agenten over de snelwegen in Overijssel en Gelderland.
"De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een vrachtwagenchauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, geven we dit door en die persoon wordt dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd."

Uitvoerig getest

Controle op deze manier is uniek voor Oost-Nederland. Het team heeft uitvoerig getest. "Vanuit een auto vrachtwagenchauffeurs controleren is heel lastig. Nu we op gelijke hoogte zitten, kunnen we veel beter zien of chauffeurs zich laten afleiden door hun telefoon", aldus Bijkerk. De beboete chauffeurs kregen ook uitleg over het gevaar van het gebruik van de smartphone achter het stuur.
"Het effect is niet alleen een bekeuring, maar ook bewustwording van het gevaar voor je medeweggebruikers. Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief. We blijven dus doorgaan met deze controles. Binnenkort staat de volgende gepland."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.