nieuws

Oordeel rechter: zonnepark Waterlanden in Goor mag er komen

Impressie zonnepark Waterlanden
Impressie zonnepark Waterlanden © Solarfields
De bestuursrechter heeft bepaald dat het zonnepark Waterlanden in Goor gebouwd mag worden. Omwonenden van het te bouwen park gingen in beroep tegen de door de gemeente verleende vergunning, maar de rechter verklaarde de bezwaren ongegrond.
Bij het verlenen van de bouwvergunning heeft de gemeente Hof van Twente volgens de bezwaarmakers te weinig rekening gehouden met de belangen van omwonenden. Daarnaast zou er niet of nauwelijks gekeken zijn naar alternatieven en zouden er procedurefouten zijn gemaakt.

Hoogte

Het zonnepark dat in zijn totaliteit ruim veertien hectare groot wordt, roept veel weerstand op bij de bewoners van de wijk Heekeren. De zonnepanelen die er geplaatst worden zijn ruim twee meter zestig hoog, waardoor het uitzicht op het es-landschap aan de rand van de wijk voor omliggende woonhuizen verdwijnt.

Tegemoetkoming

Maar met de hoogte van twee meter zestig, zijn de bewoners al tegemoetgekomen door Solarfields, oordeelt de rechter. De beoogde hoogte van de panelen was aanvankelijk vier meter, maar na klachten van omwonenden is die hoogte bijgesteld.

Alternatieve locaties

De bezwaarmakers opperden alternatieve locaties als het Eternit-terrein en de Zenkeldamshoek. De Zenkeldamshoek zou niet geschikt zijn en  het terrein van Eternit is financieel onhaalbaar vanwege de verontreinigde bodem. 
Daarnaast heeft de gemeente Hof van Twente geen bedenkingen ingediend bij de definitieve verklaring van het zonnepark. De rechtbank oordeelde dat daarmee voldoende draagvlak is gecreëerd.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.