'De synagoge in Deventer kan prima plek bieden voor kunst en cultuur'

Een foodhall in de Deventer synagoge is volgens Tom Fürstenberg, voorzitter van de Joodse gemeente Beth Shoshanna, een heel slecht plan. Hij stelt voor om het gebouw voor kunstexposities, klassieke concerten en lezingen te gebruiken. "Dan blijft er ruimte voor onze diensten."

Fürstenberg vindt het geen probleem dat er met het plan van eigenaar Ayhan Sahin gegeten wordt in de synagoge aan de Golstraat. "Dat doen wij ook na onze diensten, het probleem is dat er met zijn plan geen ruimte is voor onze diensten."

Bij gesprekken met de Joodse gemeente heeft de horeca-ondernemer na de koop van het pand aangegeven dat er ruimte blijft voor diensten. "Hij vroeg of wij onze diensten niet op maandag kunnen houden, dat zou de enige dag zijn dat de foodhall gesloten is. Maar dat is voor ons geen optie."

Goede hoop

De voorzitter heeft geluiden gehoord dat de gemeente Deventer na alle negatieve reacties geen horecavergunning voor de synagoge gaat afgeven. "Het is afwachten wat de gemeente gaat doen. Er moet in ieder geval een duurzaam besluit worden genomen."

Meer over dit onderwerp:
synagoge Deventer Nieuws
Deel dit artikel: