nieuws

Deventer wil opheldering van werkmakelaar die 'verdiende aan bijstandsontvangers'

Werkmakelaar-Oost in Deventer
Werkmakelaar-Oost in Deventer © Google Streetview
Deventer wil opheldering van Werkmakelaar-Oost. Het productiebedrijf zou werknemers met een bijstandsuitkering tegen de afspraken in uitlenen aan andere bedrijven om daar zelf geld aan te verdienen.
Bij wijze van proef werden bijstandsgerechtigden geplaatst bij Werkmakelaar-Oost om te werken in de productiehallen van het bedrijf. Verloopt de proefplaatsing van maximaal drie maanden goed, dat kan dit omgezet worden naar een contract. De werknemer krijgt tijdens de proefperiode een uitkering.
Uit onderzoek van de Stentor, dat honderden pagina’s aan dagstaten, facturen en werkurenbriefjes in handen heeft, zou blijken dat het bedrijf de bijstandsontvangers heeft uitgeleend aan andere bedrijven, om daar zelf geld aan te verdienen. Het in Deventer gevestigde productiebedrijf zou zo duizenden euro's hebben verdiend.

Afspraken

Het college van burgemeester en wethouders benadrukt in een raadsmededeling dat de werkmakelaar niet mag verdienen aan de bijstandsontvangers tijdens hun proefplaatsing. De gemeente heeft daar in 2017 zelfs heldere afspraken met Werkmakelaar-Oost over gemaakt, staat in de verklaring.
Eén van de eigenaren van Werkmakelaar-Oost zegt tegen de krant niets te weten van de werkwijze en zegt onderzoek te doen naar waar dit 'mis is gegaan'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.