nieuws

Ab (83) uit IJsselmuiden neemt groepen mee naar Normandië: 'Dwaasheid oorlog laten zien'

Ab Roetman op het strand van Normandië
Ab Roetman op het strand van Normandië © RTV Oost
Het wordt zijn laatste trip naar Normandië. Ab Roetman uit IJsselmuiden neemt jaarlijks een groep Nederlanders mee naar de Franse kusten. “Om ze de dwaasheid van de oorlog te laten zien.” Maar met zijn 83 lentes vindt hij het nu mooi geweest.
Half mei volgt zijn 23e en daarmee dus laatste reis.

Eigenlijk wilde hij twee jaar geleden al stoppen. Maar toen werd hij geplaagd door gezondheidsproblemen. En omdat hij per se op waardige wijze afscheid wil nemen, stelde hij zijn afscheid nog even uit.
Toen de IJsselmuidenaar de excursie voor het eerst organiseerde, was er die angst of hij de bus wel vol zou krijgen. “Maar inmiddels ben ik met ruim duizend mensen die kant op geweest.”

Fascinatie voor oorlog

Ieder jaar rond deze tijd van het jaar begint het bij Roetman te kriebelen. Nadat hij als klein jochie de oorlog nog heeft meegemaakt, is er een fascinatie ontstaan voor dit memorabele hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis.

Zo rijdt hij zelf nog regelmatig in zijn geallieerde Jeep uit 1942 mee in de colonne van Keep Them Rolling. En neemt hij dus als gids Nederlanders mee naar Normandië.

Wachtlijst
En daar blijkt grote belangstelling voor. “Er zijn 55 plekken in de bus en er hebben zich ruim 70 mensen aangemeld. Er is dus zelfs een wachtlijst.”

Volgens Roetman is er brede belangstelling voor de geschiedenis rond de geallieerde ladingen: “Zowel jong als oud. Zo is er een opa, die bij toerbeurt zijn kleinkinderen meeneemt.”

Immense begraafplaatsen
Waarbij allerlei locaties worden aangedaan. Uiteraard de stranden zelf, maar ook de begraafplaatsen. “Onder meer de graven van twee broers van de man die model stond voor de film Saving Private Ryan. Maar het zijn denk ik toch wel die immense begraafplaatsen die de meeste indruk maken. En Omaha Beach natuurlijk, ik kan daar echt uren over vertellen.”

Het kan er soms emotioneel aan toegaan. “Vaak kennen mensen elkaar niet eens als ze instappen. Maar als dan ter plaatse iemand door emoties wordt overmand, zie je dat onbekenden soms hun arm om hen heen slaan. Tijdens zo’n reis ontstaat een soort verbroedering. En dat vind ik telkens weer heel bijzonder om te zien.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.