Betoging tegen sluiting loswal in Giethoorn

Een ware betoging maandagavond heeft in Giethoorn de gemoederen bezig gehouden. Ondernemers en inwoners demonstreerden tegen de sluiting van de loswal aan de Kerkweg. Een loswal is een wal waaraan schepen kunnen aanmeren om te laden en te lossen.

De loswal is gesloten door de gemeente omdat de Raad van State het gebruik ervan fors heeft beperkt. Door die ingreep mag nu maximaal 52 uur per jaar gebruik worden gemaakt van de locatie.

Vorige week is een ondernemer beboet omdat hij de gesloten locatie gebruikte om bouwmaterialen over te laden op een varende bok. "Of ik de eerste was die de locatie gebruikte na de sluiting weet ik niet maar wel de eerste die met handhaving te maken kreeg. Giethoorn kan niet zonder deze loswal", zegt Erik Boer van Multidiensten Giethoorn.

Chalets over water

De enige plek van waar een groot gedeelte van de percelen in Giethoorn te bereiken is zonder brug te passeren, is de loswal aan de Kerkweg. Hier kunnen chalets voor de campings aan het meer van de vrachtwagen worden gelost op een varende bok. Er wordt riet voor dakbedekking overgeladen op boten, aannemers en hoveniers gebruiken de loswal voor klussen met grotere (landbouw)machines, inwoners laden hun inboedel bij een verhuizing. De meeste chaletparken en restaurants in Giethoorn gebruiken de locatie omdat aanvoer over water makkelijker is dan het smalle pad.

'Doodsteek'

In het dorp wordt gezegd dat het al zeker zestig jaar de meest gebruikte losplaats is. "Wij gebruiken deze loswal jaarlijks zo vaak. We hebben een camping aan het meer en de chalets kunnen alleen vanaf hier aangevoerd worden", zegt Anneke Schreur van Camping d'Hof aan het Binnenpad.

"Als het echt zou gebeuren, sluiting, dan is dat de doodsteek voor alle parken in Giethoorn.

Forse groei
Met de toenemende populariteit van Giethoorn is ook het gebruik van de loswal fors gestegen, zonder dat de gemeente die heeft vastgelegd in plannen. Daarnaast is de omgeving niet ingericht op het werk dat er vrijwel dagelijks gebeurt.

De Kerkweg is in de afgelopen jaren vaker verstopt geraakt door werk rond de locatie en er hebben zich meermaals onveilige situaties voorgedaan. De gemeente is meerdere keren door rechters hierover op de vingers getikt. Omwonenden ervaren toenemende overlast en hebben recht van klagen omdat er rond de loswal ook geen gebruiksregels zijn vastgelegd. 

Nieuwe loswal?

De enige oplossing is een nieuwe moderne loswal, net buiten het dorp. De gemeente Steenwijkerland wil die ontwikkelen maar loopt daar tegen natuurwetgeving aan.

Wethouder Oosterveen verwacht niet dat de oplossing op die locatie zich aandient voor oktober.

Impasse

Alle ogen zijn nu gericht op de Raad van State. Want de gemeente probeert dinsdag om de vergunning in aangepaste vorm alsnog gerealiseerd te krijgen. Gemeente, ondernemers en omwonenden hebben tijd gekregen de standpunten helder te maken. De belangen zijn groot. Een uitspraak wordt niet eerder dan over zes weken verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.