nieuws

Snoeiharde conclusie Atelier Overijssel: schone energieplannen van provincie niet haalbaar

De schone energieplannen van de provincie zijn onrealistisch. Die conclusie trekt Atelier Overijssel na onderzoek. De SP wil opheldering en heeft ook een politiek debat aangevraagd.
De provincie wil dat in 2050 alle huishoudens, instellingen en bedrijven in Overijssel volledig zijn overgestapt op schone energie. Voor het grootste deel moet deze energie worden opgewekt door biomassa. Daarbij worden hout gebruikt, maar ook energiegewassen als olifantengras, koolzaad en grassen. De rest van de schone energie wordt opgewekt door wind- en zonne-energie.

Grote gevolgen landschap

Atelier Overijssel heeft onderzocht wat dit gaat betekenen voor het landschap. De onderzoekers concluderen dat met het uitrollen van de energieplannen het landschap volledig op de schop moet. Akkers die nu gebruik worden voor de voedselproductie, moeten straks worden ingezet voor de teelt van biomassa. De onderzoekers zien dit als ongewenst.
Maar vooral de oppervlakte die nodig is om de benodigde hoeveelheid biomassa te telen maken de plannen compleet onrealistisch. Daarvoor is een oppervlakte nodig van 884.674 hectare. Dat is een gebied ruim tweeënhalf keer groter dan de provincie zelf.
Bron: Atelier Overijssel
Ruimte die nodig is om de huidige energieplannen uit te voeren

Zonneparken en windturbines

Atelier Overijssel heeft ook gekeken wat de ruimtelijke gevolgen zijn wanneer niet gekozen wordt voor biomassa, maar vooral voor zonne-energie of windenergie. Ook die energievormen nemen veel ruimte in beslag. Bij de keuze voor zonne-energie is een oppervlakte nodig van 50 duizend hectare. Dat is bijna een zevende deel van de provincie.
Bron: Atelier Overijssel
Ruimte die nodig is wanneer het energievraagstuk wordt opgelost met zonneparken
Bij windmolens is nog meer ruimte nodig. Om 3.300 molens te kunnen plaatsen is bijna 85.000 hectare grond nodig. Dat is ongeveer een kwart van de oppervlakte van de provincie. 
Bron: Atelier Overijssel
Ruimte die nodig is wanneer het energievraagstuk wordt opgelost met windparken
Harry Broekhuijs van de SP is onthutst over het rapport. “Misschien niet eens over de onderzoeksresultaten zelf. Die cijfers had ik zelf ook al berekend en jullie van RTV Oost zijn hier ook al eens ingedoken. Alleen is het onbegrijpelijk dat de provincie de energieplannen nog steeds niet heeft aangepast en maar blijft roepen dat het allemaal wel goedkomt.”
RTV OOST dook begin 2017 zelf in het provinciaal energieplan en concludeerde toen ook al dat het plan niet uitvoerbaar lijkt. Niet veel later trad de toen verantwoordelijk gedeputeerde Erik Lievers af. 
De SP wil opheldering van de huidig verantwoordelijk gedeputeerde Annemieke Traag. Ook heeft de partij een debat aangevraagd, dat voor juni geagendeerd is.

Nieuw plan nodig

“Er moet gewoon een nieuw plan komen en we moeten gaan vastleggen waar we in Overijssel ruimte maken voor schone energie. Ook moeten we veel meer investeren in energiebesparing. Want energie die je niet gebruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt.”
De afgelopen maanden uitten het CDA en ChristenUnie in Overijssel ook al hun zorgen over het provinciale energiebeleid. Door de toename van het aantal zonneparken zien beide partijen de grondprijzen flink stijgen. Ze zijn bang dat dit ten koste gaat van schaarse landbouwgrond en er in de toekomst steeds minder plek meer is voor boeren in de provincie.  
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.