Hendrik Smit vaart deze week vierduizend Chinezen rond in Giethoorn

Vierduizend Chinezen komen deze week op bezoek in Giethoorn en Hendrik Smit mag ze allemaal rondvaren. "Het gaat een druk weekje worden," zegt de Giethoornse ondernemer.

Smit heeft een bedrijf in het centrum van Giethoorn en vaart al jaar en dag mensen rond. "Zoveel Chinezen in één week, dat maak je niet vaak mee." 

Beloning vanuit Sjanghai

De vierduizend Chinezen komen niet zomaar op vakantie in Giethoorn. "Hun werkgever 'stuurt' ze op vakantie. Het is een beloning voor goed presterende werknemers, heel normaal in China."

Smit wil niet zeggen welk bedrijf de mensen stuurt, maar ze komen wel uit Sjanghai. "Het is een multinational."

Eerste contacten al in december

"Ik kreeg in december een mailtje, of ik voor een grote Chinese groep rondvaarten kon organiseren. Geen probleem natuurlijk."

Vervolgens bleef het lang stil, maar in maart kwam er weer schot in de zaak. "Een aantal mensen van het bedrijf kwam hier in Giethoorn langs. We hebben alles toen direct vastgelegd."

Kort bezoek

De Chinezen komen in groepen van vierhonderd mensen langs: "Ze blijven hier maar twee uur. Ze varen rond, drinken wat koffie & thee en dan gaan ze in bussen weer door naar de volgende locatie in Nederland."

Deel dit artikel: