Gemeenschap vreest voortbestaan Joods leven in Deventer bij komst foodhall

De Joodse gemeente Beth Shoshanna in Deventer vreest het voortbestaan van het Joodse leven in de stad als er daadwerkelijk een foodhall in de synagoge aan de Golstraat komt. In een ultieme poging het pand weer in bezit te krijgen, is een crowdfundactie gestart.

Daarmee hoopt de gemeenschap voldoende geld op te halen om het pand terug te kopen van horecaondernemer Ayhan Sahin. "Het voortbestaan van het Joods leven in Deventer hangt heel erg samen met deze synagoge", zegt Tom Fürstenberg namens de gemeenschap.

"Niet alleen onze diensten, maar ook onze maatschappelijke functie en de oude traditie hangen erg samen met deze synagoge. Als wij hieruit worden gegooid vanwege een foodhall, dan voorzie ik het einde van het Joods leven in Deventer", stelt hij. 

Hopen op steun gemeente

Hoeveel geld de gemeenschap nodig heeft om het gebouw terug te kopen, kan Fürstenberg niet inschatten. "Het gebouw is niet makkelijk te vergelijken met een ander gebouw. De meest gehoorde schatting is nul euro, omdat er allerlei restricties aan kleven wat betreft monumentenzorg."

Fürstenberg hoopt dat de gemeente Deventer desnoods een steentje bijdraagt. "Zowel in hun besluit over de toekomst van het gebouw wat betreft het bestemmingsplan, maar ook als we een substantieel bedrag bij elkaar hebben dat net niet genoeg is, dan hopen we dat de gemeente wil helpen om dat laatste stukje bij elkaar te krijgen."

Redelijk bedrag

Ook is nog onduidelijk hoeveel geld Sahin wil hebben voor het gebouw. "Op zich staat hij open voor verkoop. Dan hopen wij dat hij daar een redelijk bedrag voor wil vragen en niet ons een poot wil uitdraaien. We gaan uit van de redelijkheid van deze meneer."

De crowdfundactie loopt in ieder geval voorspoedig. "We hebben het gisteren gelanceerd en er stonden al meteen bedragen op de rekening. We hopen dat dit zich zo voortzet de komende dagen."

Meer over dit onderwerp:
Synagoge Horeca Deventer Binnenstad Nieuws
Deel dit artikel: