Het is gelukt! Na zeven jaar ploeteren is schip voor mensen met beperking klaar

De stichting 'Schipper Mag Ik Ook Eens Varen?' werd zeven jaar geleden opgericht met als doel een schip geschikt te maken voor vaarvakanties voor mensen met een beperking. Met hulp van honderden sponsors, een legertje vrijwilligers en veel geduld is het gelukt, dit weekend is de eerste vaartocht.

Aan boord van de Jonathan zijn nu nog geen gasten, maar vrijwilligers van de stichting Schipper Mag Ik Ook Eens Varen? Zij testen of alles goed werkt en zetten de laatste puntjes op de I. Maar vooral genieten ze met elkaar van het resultaat van al hun inspanningen.

Drijvende bak

Het schip is zo'n 80 jaar oud. Toen de stichting het op de kop tikte had het nog een open laadruim en was het niet veel meer dan een grote drijvende bak staal met een motor. Nu is het een volwaardig vakantieschip met alle voorzieningen aan boord voor twaalf gasten.

Met hulp van tientallen vrijwilligers is jarenlang keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Ook is de stichting gul ondersteund door het bedrijfsleven uit de wijde regio. Van een ligplaats en scheepsmaterialen tot dekbedden, alles is door de stichting de afgelopen jaren bij elkaar gesprokkeld.

Werkervaring

Op het schip hebben ook veel mensen gewerkt die afstand hadden tot de arbeidsmarkt en hier werkervaring konden opdoen. Een aantal van hen is doorgestroomd naar betaald werk. Onder meer bewoners van daklozenopvang De Herberg hadden hier zinvolle dagbesteding.

Ook mensen die tijdelijk zonder werk zaten konden zich hier nuttig maken. Maar met het aantrekken van  de economie werd het wel steeds lastiger vrijwilligers te vinden, veel goede mensen vonden ergens anders werk en hadden dan geen tijd meer.

Tegenslag

Uiteindelijk heeft het zeven jaar geduurd voordat het schip vaarklaar was, in plaats van de verwachte twee tot drie jaar. Toch zijn de initiatiefnemers er altijd in blijven geloven. Mede dankzij de massale steun van sponsors en particulieren is het gelukt tegenslagen het hoofd te bieden.

Ook nu het schip op wat kleinigheden na af is blijft ondersteuning nodig om het schip ook in de vaart te kunnen houden. De stichting wil betaalbare vakanties bieden voor mensen met een beperking en werkt uitsluitend met vrijwilligers.