nieuws

Gaan de bussen van Arriva ook over de nieuwe N18 rijden?

Gaan de bussen van Arriva ook over de nieuwe N18 rijden?
Gaan de bussen van Arriva ook over de nieuwe N18 rijden? © Jauke Boerdam
De nieuwe Twenteroute (N18) is woensdag feestelijk geopend. De bussen van Arriva blijven voorlopig echter rijden over de oude N18. Betrokkenen zijn het er (nog) niet over eens of de bussen over de nieuwe weg moeten rijden. Dat blijkt uit een artikel van OV Magazine, het vakblad over openbaar vervoer.
De opening van de nieuwe N18 heeft gevolgen voor de oude N18. Uiteraard krijgt de oude route veel minder verkeer te verwerken. De bedoeling is dat de weg verder wordt afgewaardeerd. De snelheid gaat terug naar 60 kilometer per uur en er komen rotondes en drempels om de snelheid verder te beperken.

Vervoerplan Achterhoek

Arriva schrijft in haar Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018 dat de afwaardering nadelig is voor de bereikbaarheid van Enschede vanuit de Achterhoek met het openbaar vervoer. Arriva verwacht dat de reistijd voor reizigers uit de Achterhoek naar Enschede tot 25 procent toeneemt als de bussen over de oude (afgewaardeerde) N18 blijven rijden.

Hoogwaardige verbindingen

Om de bereikbaarheid van de Achterhoek naar Enschede te verbeteren wil Arriva inzetten op snelle en hoogwaardige verbindingen, waarbij reistijdverlies door de gewijzigde infrastructuur zoveel mogelijk wordt voorkomen. Kortom, Arriva wil met haar bussen over de nieuwe N18 gaan rijden.

Verrassing

OV Magazine meldt dat dit een verrassing lijkt te zijn voor de gemeente Enschede. Het vakblad sprak met Everwijn Dambrink. Hij is vicevoorzitter van Rocov Twente.
Dambrink weet dat de gemeente Enschede Arriva adviseerde om met de lijnbussen over de oude route te blijven rijden, vanwege filegevaar op de nieuwe N18. "Regie vanuit de provincies Overijssel en Gelderland lijkt te ontbreken", constateert Dambrink. 

Twee snellijnen
Rob van den Hof, beleidsmedewerker van de gemeente Enschede, laat RTV Oost weten dat de soep niet zo heet wordt gegeten wordt. "We zijn nog bezig met de planvorming, met alle betrokken gemeenten en vervoerders. Het plan is om twee snellijnen te laten rijden via de nieuwe N18."
Daarnaast blijft de reguliere busverbinding, lijn 62 naar Haaksbergen-Borculo, de oude route rijden. Van den Hof: "Wellicht met een hogere frequentie. Al deze plannen moeten voor de zomer definitief worden, zodat de vernieuwde verbindingen in december in de dienstregeling opgenomen kunnen worden. Tot die tijd verandert er nog niets."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.