Biograaf Kamper dokter Kolff bekritiseert Rode Kruis om reclamefilm

Auteur en biograaf Herman Broers heeft grote moeite met een heldhaftig filmpje over dokter Pim Kolff dat door het Rode Kruis is gemaakt en op Facebook is gezet. Pim Kolff hielp ruim achthonderd mannen ontsnappen aan de Duitse bezetter. "Het Rode Kruis had daar niets mee te maken", zegt Broers.

In november 1944 meerden twaalf boten aan in Kampen. Aan boord waren 10.500 Rotterdamse mannen. De mannen waren tijdens razzia's opgepakt en op transport gezet om aan het werk te gaan in Duitsland. De boten maakten een tussenstop in Kampen.

Ontsnapte 'zieken'

Kolff, uitvinder van de kunstnier, had destijds een belangrijke positie in de Kampense Rode Kruis-afdeling. Hij bedacht dat hij de Rotterdamse mannen kon redden door hen ziek te laten verklaren.

Zo kon hij ze van boord halen en onder zijn hoede nemen. Twaalfhonderd 'zieken' liet hij onderbrengen in diverse noodhospitalen. Ruim achthonderd van hen ontsnapten op die manier aan de Duitse bezetter. 

De tekst gaat verder onder de video.

'Te veel eer'

In de video van het Rode Kruis is een acteur te zien die een jonge dokter Kolff speelt en aan een gezonde Rotterdamse man vertelt dat hij mogelijk uit handen van de Duitsers kan blijven als hij zich ziek laat verklaren.

"Ik vind dat het Rode Kruis zichzelf te veel eer toeschrijft", motiveert Broers zijn kritiek op de hulporganisatie. "Kolff ondernam de reddingsactie op persoonlijke titel. Toevallig was hij ook arts bij het Rode Kruis."

'Gevaarlijk'

Broers vindt het gevaarlijk dat Kolffs' heldendaad is samengevat in een filmpje van twee minuten. Een film die enkel tot doel heeft om de organisatie er goed op te laten staan. "De film is overduidelijk gemaakt door mensen die niet van alle details op de hoogte waren."

"De Rode Kruis-afdeling in Kampen was namelijk een uitzondering op de regel. De hulporganisatie zelf stak namelijk geen poot uit naar joden en mensen op transport. Ik denk dat Pim Kolff zelf grote moeite zou hebben met dit filmpje." Broers besluit: "Aandacht voor zijn rol is terecht, maar de manier waarop, daar heb ik dus grote moeite mee."

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: