nieuws

Bezuinigingen een succes? Hoe bewoners de laatste stadsbuslijn van Kampen proberen te redden

De provincie wil de laatste stadsbuslijn in Kampen schrappen. Maar de bewonersraad van DeltaWonen geeft het nog niet op en presenteert vandaag op het provinciehuis in Zwolle een alternatief plan.
Het gaat om lijn 11. "Een lijn waar toch nog honderden inwoners van Kampen gebruik van maken", zegt Roy Dekker van de bewonersraad. De raad vertegenwoordigt alle huurders van woningcorporatie DeltaWonen.

Bezuinigingsoperatie

Het schrappen van de buslijn maakt deel uit van een grote bezuinigingsoperatie, die sinds 2014 door de provincie in gang is gezet en op steeds meer plekken zichtbaar wordt. 
Voor veel mensen is het volgens Dekker een ramp wanneer de stadslijn in Kampen verdwijnt. "Eigenlijk zou het volgende maand al over en uit zijn, maar gelukkig is dat besluit uitgesteld tot volgende jaar."

Grote en een kleine bus

De bewonersraad hoopt dat de provincie gevoelig is voor een alternatief plan waar de afgelopen tijd hard aan is gewerkt. "De kern is: een grote bus waar het moet en een kleine bus waar het kan."
De grote bus moet vooral overdag rijden. 's Avonds en in het weekend moet de kleine bus de reizigers vervoeren. "Die kan worden bestuurd door bijvoorbeeld herintreders uit de bijstand", voegt Dekker er aan toe. 

Provinciale politiek

Vandaag presenteert de bewonersraad het plan aan de provinciale politiek in Zwolle. Op het provinciehuis worden de bezuinigingen in het openbaar vervoer geëvalueerd. Die bezuinigen zijn nodig om de kosten van het openbaar vervoer binnen de perken te houden.
"Buslijnen zijn geschrapt en dienstregelingen versoberd", vertelt Hans Nooter van de PvdA. Inmiddels rijden in Overijssel, in vergelijking met vier jaar geleden, twintig procent minder bussen op de weg.

Zorgen over bezuinigingen

Nooter maakt zich wel zorgen over nieuwe bezuinigingen die eraan komen. "De provincie is zelf erg tevreden over het verloop ervan, maar ik vind dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer momenteel sterk achteruit gaat."
Nooter is wel enthousiast over burgerinitiatieven zoals in Kampen, waar mensen zelf met alternatieven komen wanneer hun vertrouwde buslijn wordt opgeheven. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.