nieuws

Waterschap Vechtstromen neemt preventieve maatregelen tegen wateroverlast

Waterschap Vechtstromen is druk bezig om ervoor te zorgen dat burgers droge voeten houden bij extreme hoosbuien. En dat is niet voor niets. "Berekend is dat in 2050 de schade door wateroverlast 70 miljard euro bedraagt als we niets extra's doen in Nederland", vertelt watergraaf Stefan Kuks.
"Denk aan de stad Münster in 2014. Een regenbui van één uur, met als gevolg 140 miljoen euro schade. Die regenbui kan ook volgend jaar hier vallen", benadrukt watergraaf Stefan Kuks van Waterschap Vechtstromen. 

Wijzen naar overheid

Hoosbuien die er voor zorgen dat hele straten blank staan en kelders onderlopen. Dankzij klimaatverandering wordt dit probleem elk jaar iets groter. Mensen die hiermee te maken hebben kijken voor een oplossing vooral naar de overheid, zo bleek eerder uit een enquête van de regionale omroepen en de NOS.
Toch is in dit verhaal ook een grote rol weggelegd voor de waterschappen. "Je kunt niet in heel Nederland de riolering gaan vervangen. Daar kan gewoon niet in één keer een regenbui doorheen", legt Kuks uit.  

Wadi

Waterschap Vechtstromen zoekt naar mogelijkheden om in de steden, maar ook in het buitengebied, het water meer ruimte te kunnen geven. In de steden zijn die ruimten moeilijker te vinden en dus moeten er creatieve oplossingen worden bedacht.
Eén van de oplossingen is een wadi. Tussen een aantal flats naast de Drienerbeek in Hengelo zijn een soort kuilen aangelegd, die tijdelijke wachtkamers vormen voor het regenwater.

Bergingsprojecten

Kuks: "Het regenwater gaat daarnaast niet meer naar de riolering, maar rechtstreeks naar de beek. Daardoor heb je ook minder rioolputjes die gaan overstromen. Uiteindelijk moet het dus droger zijn op straatniveau, doordat je hier meer ruimte hebt om regenwater af te voeren." 
Naast de Drienerbeek is het waterschap ook op andere plekken in Hengelo samen met de gemeente bezig om te anticiperen op de weersveranderingen. Onder andere door het realiseren van overstromingsgebieden zoals 't Woolde, 't Genseler en het Kristalbad tussen Enschede en Hengelo. Deze 'opvangruimtes' moeten wateroverlast in de toekomst voorkomen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.