nieuws

Boze brieven over synagoge-plannen: 'Veel gekker en beschamender kan het niet worden'

De plannen om in de synagoge in Deventer een foodhall te vestigen blijven de gemoederen bezig houden. Gemeenteraad en college van de stad kregen deze week brieven uit het hele land met de dwingende oproep 'dat een dergelijk verzoek niet zal worden gehonoreerd'.
De synagoge in Deventer werd eerder dit jaar verkocht aan horeca-ondernemer Ayhan Sahin, die zijn plannen om er een foodhall in te vestigen al indiende bij de gemeente. Op het Deventer stadhuis vielen dit weekend vier brieven op de mat, in de hoop deze plannen van tafel te krijgen.

Ongeloof en verontwaardiging

Zo schreef de Stichting Platform Appèl Kerk en Israël dat er bij een theologische conferentie door de 65 aanwezigen met ongeloof en verontwaardiging is gereageerd op de plannen: "Wil Deventer zo met haar maatschappelijk, cultureel en religieus erfgoed omgaan?"
De stichting kan zich niet voorstellen dat de stad haar bloeiende Joodse geschiedenis wil 'uitverkopen vanwege puur vanwege commerciële belangen'. 

Ongepast gebaar

Ook de Stichting Het Arnhemse Leerhuis, een studieverband onder leiding van een rabbijn, spreekt van een 'uitermate ongepast gebaar naar de Joodse gemeenschap'. "Met groen licht geven wijkt u als gemeentebestuur af van een landelijke tendens om beeldbepalende religieuze gebouwen als erfgoed te bewaren."
Ook de Raad van Kerken in Deventer stuurde een brief, nadat zij vorige week de nieuwe eigenaar ook al aanschreven. "Om te bewerkstelligen dat een dergelijk verzoek als dat van de heer Sahin door het College van B&W niet gehonoreerd zal worden."
"Veel gekker en beschamender kan het eigenlijk worden", schrijft een geanonimiseerde particulier briefschrijver tenslotte. "Ik hoop zeer van harte dat de synagoge gered wordt voor het gebruik door de Joodse gemeenschap. De gemeente Deventer zal er nooit spijt van krijgen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.