Nieuwe privacywet: mag bloedgroep coureur Hellendoorn Rally nog wel op auto?

Het kan in het uiterste geval zelfs letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Het is echter nog maar de vraag of de bloedgroep van de deelnemers aan de Hellendoorn Rally voortaan nog wel op hun auto vermeld mag staan. Reden: de nieuwe privacywet die later deze maand van kracht wordt.

Door deze strengere regelgeving krijgen de sportclubs, verenigingen en allerhande instanties de komende tijd te maken met veel administratieve rompslomp. Wie echter niet aan de nieuwe wet voldoet, loopt het risico op torenhoge boetes.


Lastig dilemma
Het bestuur van de Hellendoorn Rally buigt zich momenteel over een levensgroot dilemma, dat door de nieuwe wet ineens opdoemt. De rijders hebben in een aantal gevallen behalve hun naam ook hun bloedgroep op hun auto vermeld. Zodat bij calamiteiten meteen het juiste type bloed worden toegediend.

“Maar we weten niet of dit straks nog wel mag”, zegt Henk Meijerink, bestuurslid veiligheid van de rally.


Niet langer verplicht
Volgens Meijerink was het voorheen verplicht dat de coureur bij zijn naam op de auto ook zijn bloedgroep kenbaar maakte. “Dit is tegenwoordig niet meer verplicht, maar een aantal deelnemers doet dit nog wel.” Reden is om bij zware ongelukken belangrijke tijdswinst te boeken.

Leven en dood
Zegsman Meijerink erkent dat vermelding van de bloedgroep het verschil kan betekenen tussen leven en dood. “Uiteraard hebben artsen toegang tot de medische dossiers van de deelnemers, maar de hulpverlening kan inderdaad niet sneller dan wanneer de bloedgroep meteen op de auto te zien is.”

In hoeverre de nieuwe wetgeving dan ook zijn doel voorbij schiet omdat die juist cruciale vertraging in de hulpverlening kan veroorzaken? “Die wetgeving is er nu eenmaal. Dat hebben we maar te accepteren”, zegt Meijerink.

Zoeken naar oplossing
Volgens de woordvoerder wordt binnenkort contact opgenomen met de overkoepelende rallyorganisatie KNAF om te kijken naar een oplossing voor het probleem. "Tot nog toe hebben we het er alleen intern nog maar over gehad."


De inschrijving voor de Hellendoorn Rally gaat later deze maand weer open. De rally wordt in september verreden.

Meer over dit onderwerp:
Hellendoorn Nieuws
Deel dit artikel: