Raalte onderzoekt of hoogspanningskabels over woonwijk ondergronds kunnen

De gemeente Raalte onderzoekt of de hoogspanningskabels over Raalte-Zuid ondergronds gelegd kunnen worden.

Het zogeheten haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of er belemmeringen zijn om de hoogspanningskabels onder de grond te leggen en bovendien wat dat ongeveer moet kosten. 

'Direct mee aan de slag'
"Waar ze naar toe moeten, hoe diep ze moeten liggen, hoe lang ze moeten zijn, dat soort dingen", legt verantwoordelijk wethouder Wout Wagenmans uit. 

"Feitelijk is het zo dat als het haalbaarheidsonderzoek klaar, dat je er direct mee aan de slag kunt."

'Best gevaarlijk'

In Raalte koestert een groepje inwoners al langer de wens om de hoogspanningskabels uit hun wijk kwijt te raken. Ze hebben zich verenigd in de werkgroep Raalte Kabelvrij. 

"Het is aangetoond dat het voor de gezondheid niet goed is, vooral voor kleine kinderen," legt Breun Breunissen namens de werkgroep uit. "Het is best gevaarlijk bij storm en bliksem en bovendien: het doorsnijdt visueel een hele woonwijk. Ondergronds is een stuk fraaier.”

De werkgroep is erg blij dat er nu een onderzoek komt. "We zijn er heel positief over, uiteindelijk was ons doel een haalbaarheidsonderzoek,” aldus Breunissen. "Het is een eerste stap om te zorgen dat de kabels de grond in gaan."

Raalte, Almelo, Deventer

In Overijssel zijn drie plekken waar hoogspanningskabels over woonwijken lopen: in Raalte, Almelo en Deventer. "Wij hebben hier twee kilometer kabel boven de grond lopen", vertelt wethouder Wagenmans.

"Het gaat om bijna 2 miljoen euro. Dat kunnen wij niet ophoesten. We zijn met Almelo, Deventer en de provincie bezig om een verdeelsleutel te verzinnen. We hopen dat dat een goed resultaat oplevert."


2021 onder de grond

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden na de zomer verwacht, bij de werkgroep zijn de verwachtingen hooggespannen. "Als het haalbaar is zouden de kabels wat ons betreft in 2021 onder de grond moeten liggen," aldus Breunissen.

Deel dit artikel: