Toch geen speelgoedmuseum in Kantongerecht Deventer

Het speelgoedmuseum in Deventer gaat toch niet verhuizen naar het gebouw aan de Brink waar vroeger het Kantongerecht gevestigd was. De realisatie van een Nederlands Speelgoedmuseum op die plek blijkt niet haalbaar.

"Op basis van de laatste onderzoeken en onderhandelingen over het verbouwingsproject komt Deventer Verhaal tot de conclusie dat het in het voormalige gerechtsgebouw niet mogelijk is het Speelgoedmuseum te vernieuwen binnen door de gemeente en ontwikkelaar Franken Vastgoed gestelde financiële kaders", schrijft de organisatie achter het museum.

Te complexe opgave

De nieuwe locatie moet voldoen aan diverse richtlijnen op het gebied van toegankelijkheid, klimaatbeheersing en publieksfaciliteiten. "Dat bleek in het rijksmonument een te complexe opgave."

De Raad van Toezicht van Deventer Verhaal zegt geen vertrouwen te hebben dat het project tot het gewenste museum zal leiden. "We zagen dat we afstevenden op een te risicovol project met alle mogelijke gevolgen voor onze organisatie", zegt Hans Magdelijns, voorzitter van de Raad van Toezicht.

 

Gemeenteraad akkoord

In de zomer van 2017 werd een intentie overeenkomst ondertekend tussen Franken Vastgoed en de museumorganisatie. De gemeenteraad ging op 7 maart van dit jaar al akkoord met de inhoud van het bedrijfsplan.

Toen Deventer Verhaal zich bij de onderhandelingen over het verbouwingsproject liet bijstaan door twee vastgoedontwikkelaars, bleek al snel dat het beoogde resultaat niet binnen de gestelde financiële kaders kon worden gegarandeerd. 

Te grote risico's

Ook waren er volgens Deventer Verhaal te grote risico's waren voor de exploitatie van het museum. Directie en Raad van Toezicht van Deventer Verhaal hebben daarom besloten dat verder onderzoek zinloos is en hebben het college en de gemeenteraad in Deventer laten weten dat ze geen vertrouwen hebben dat dit project op een verantwoordelijke wijze kan worden uitgevoerd.

 

Ondanks dat het vernieuwde Nederlands Speelgoedmuseum niet in het Kantongerecht ontwikkeld wordt, blijft Deventer Verhaal volledig achter het opgestelde museale concept staan, en hoopt zij dat het op een andere locatie wel gerealiseerd kan worden.

Meer over dit onderwerp:
Speelgoedmuseum Museum Politiek Deventer Nieuws
Deel dit artikel: