Provincie wil harde afspraken over vlieghoogte boven Overijssel

Overijssel wil harde afspraken maken met het Rijk over de hoogte waarop vliegtuigen de provincie passeren. Samen met de betrokken gemeenten worden maandag de eisen op papier gezet en in een brief naar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd.

De provincie wil in ieder geval zwart op wit hebben staan dat vliegtuigen boven Overijssel op minimaal 1800 meter hoogte vliegen. Langdurig laagvliegen moet bovendien voorkomen worden.

Zo lang mogelijk hoog vliegen

Wanneer vliegtuigen Lelystad Airport naderen, moet zo lang mogelijk zo hoog mogelijk gevlogen worden. Bij vertrek moet zo snel mogelijk gestegen worden, om overlast in Overijssel te voorkomen.

De brief wordt verstuurd ter voorbereiding op het Tweede Kamerdebat dinsdag over Lelystad Airport en Schiphol. Volgens gedeputeerde Annemieke Traag is de brief nodig, omdat minister Van Nieuwenhuizen wel een aantal mooie toezeggingen heeft gedaan, maar die zijn nog nergens concreet vastgelegd.

Blij met resultaten tot nu toe

Wel is Traag tevreden met de resultaten, die tot nu toe bereikt zijn met de minister. Zo zijn een aantal minimale vlieghoogtes voor Overijssel gunstig bijgesteld, zoals bij Stadshagen waar die is opgehoogd van 900 naar 1500 meter.

De wachtruimte bij Deventer is verhoogd van 1800 naar 2100 meter en de wachtruimte bij Steenwijk is zelfs helemaal geschrapt.