nieuws

Megazaak rond miljoenenfraude met zorggelden

Twee Twentse zorginstellingen moeten zich vanaf vandaag bij de rechtbank Almelo verantwoorden voor miljoenenfraude. De rechtbank trekt minimaal acht dagen uit voor de behandeling van de megazaak. Justitie vervolgt vijf bestuurders en medewerkers van de centra.
Justitie verdenkt de betrokkenen van Pastoraal Centrum Saron uit Beuningen en Stichting In 't Zadel uit Boekelo ervan dat ze onterecht miljoenen aan zorggelden hebben opgestreken.
Ze zouden samen met de Stichting Zout uit Katwijk onderdeel uitmaken van een organisatie die deed aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Justitie vervolgt ook twee mensen van de Katwijkse stichting.

PGB

De zorggelden waarom het gaat, zijn zogenoemde PGB-gelden. PGB staat voor persoonsgebonden budget, een subsidie van de overheid waarmee mensen zorg kunnen inkopen die ze nodig hebben. 

Valse facturen

De stichtingen worden ervan verdacht tientallen valse facturen te hebben gestuurd aan zorgkantoren. Zo zouden er meer uren zorg zijn gefactureerd dan in werkelijkheid zijn verleend. Ook werd volgens Justitie meermalen verblijf in gebouwen van de stichtingen in rekening gebracht, terwijl cliënten daar helemaal niet zaten. 
De zwendel zou jarenlang hebben geduurd en kwam een jaar of vier geleden aan het licht. Zo deed de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de zomer van 2014 een inval bij het Pastoraal Centrum in Beuningen. De administratie werd in beslag genomen. Ook werden verschillende huiszoekingen gedaan. 

Miljoenen

Volgens Justitie is er bij Pastoraal Centrum Saron ruim 1,2 miljoen euro gefraudeerd. Bij In 't Zadel ruim 1,5 miljoen. De Inspectie SZW was met onderzoek begonnen naar aanleiding van een eerder ingesteld strafrechtelijk onderzoek naar één van de zorgverlenende relaties en een aangifte.

Christelijk

Saron bestaat al sinds 1970 en houdt zich bezig met hulpverlening gebaseerd op de christelijke normen en waarden, zie het filmpje hieronder. De afgelopen jaren heeft het pastoraal centrum duizenden mensen geholpen, zo schrijft de organisatie op haar eigen website.
Zorggroep In 't Zadel biedt verblijf aan voor mensen met geestelijke en psychosociale problemen en/of een licht verstandelijke beperking. In 't Zadel beschikt over meerdere zorglocaties in Twente.

Zout

De twee Twentse stichtingen werkten volgens het Openbaar Ministerie samen met de Katwijkse stichting Zout. Die staakte in 2013 haar werkzaamheden nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de stichting onder verscherpt toezicht had gezet. Volgens de Inspectie was de begeleiding en de dagbesteding die Zout bood te vrijblijvend en ongestructureerd.

Megazaak

De rechtbank trekt flink tijd uit voor de zaak en behandelt de zaken vandaag, aanstaande vrijdag en volgende week dinsdag. Als blijkt dat er onvoldoende tijd is, zijn er volgende week twee zogenoemde 'uitloopdagen' ingepland.
Justitie komt begin juni pas met de strafeis tegen de betrokkenen naar buiten. Daarna mogen de advocaten van de verdachten drie dagen lang hun verweer doen. De rechtbank doet naar alle waarschijnlijkheid 26 juni uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.