nieuws

Buschauffeurs staken 19 mei opnieuw, maar in regio Twente pas half juni

Stakingen in het Overijsselse streekvervoer
Stakingen in het Overijsselse streekvervoer © RTV Oost
Buschauffeurs staken op zaterdag 19 mei opnieuw. Welke regio's die dag in actie komen, maken de bonden begin volgende week bekend. Maar volgens FNV-woordvoerder Brigitta Paas is de regio Twente pas half juni aan de beurt, mits de bonden en werkgevers dan nog geen akkoord hebben bereikt.
Vanwege de eindexamens is er de komende drie weken geen staking op werkdagen. Chauffeurs willen niet dat de examenkandidaten hinder hebben van de staking.

Op tijd op school

FNV-bestuurder Paula Verhoeven: "Dit is een belangrijke week voor al die middelbare scholieren die dit jaar examen doen. Dat is al spannend genoeg. Ze moeten er van op aan kunnen dat ze op tijd op school kunnen zijn, zonder problemen."
Verhoeven: "Werknemers in het openbaar vervoer weten als geen ander hoe werkdruk aanvoelt. Daarom willen ze de examenkandidaten niet extra onder druk zetten. Vandaar dat de chauffeurs nu voor een staking in het weekend hebben gekozen."

Wel of niet staken
De FNV-bestuurder zegt dat de keuze tussen wel of niet staken bij de werkgevers ligt. "Als werkgevers niet over de brug komen, gaan de stakingen door. Ook na de examentijd."
Dat betekent dus dat reizigers in de regio Twente in dat geval, net als begin deze week en vorige week, rekening moeten houden met uitval en vertraging van bussen. Dat wordt bevestigd door woordvoerder Brigitta Paas.

'Verre van optimaal'

Staken doe je niet voor de lol, stelt Verhoeven. "Maar in dit geval is er - nog steeds - geen keus. Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen. Door de enorme tijdsdruk is de dienstverlening verre van optimaal."
Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: "Werkgevers nemen ons na vijf stakingsdagen nog steeds niet serieus. We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.