nieuws

Eindexamens gaan van start: "Het moet gewoon goed verlopen"

Er breken spannende weken aan voor veel leerlingen op het voortgezet onderwijs. Vandaag beginnen de eindexamens namelijk weer. Vanmiddag wordt afgetrapt met de vakken Engels, Nederlands, natuurkunde en wiskunde.
In totaal leggen 211.550 scholieren de komende weken hun examen af. Meer dan de helft (108.447) van die scholieren zit op het vmbo. Ruim 60.000 leerlingen doen een havo-examen en 41.500 leerlingen leggen een vwo-examen af. De examens duren tot en met 29 mei.

Ceremonie

Voor middelbare scholen is het eindexamen een belangrijk moment. Zo ook voor het Carmel College in Oldenzaal. "De schoolleiding is vanmiddag aanwezig", blikt locatiedirecteur Ger Vennegoor vooruit. "Het is toch een moment in het jaar dat je even wil markeren."
In Oldenzaal zijn ze al lang bezig met de voorbereidingen. Dat er twee weken meivakantie vooraf gingen aan de examens, maakte dat bovendien nog wat lastiger. "We moesten nu in het weekend en in de vakantie naar de school om alles goed voor te bereiden. Je kan geen ellende hebben, het moet gewoon goed lopen", zegt Vennegoor.

220 tafels

In de gymzaal van het Carmel College heeft conciërge Richard Leuwerink samen met drie andere conciërges en vier leerlingen de afgelopen dagen alle tafels en stoelen geplaatst. "Het zijn er rond de 220. Ik heb het niet exact geteld."
Niet alleen bij de leerlingen zullen de zenuwen de komende uren toenemen, ook Leuwerink heeft spanning. "Ik ben ook wel een beetje zenuwachtig. Ik hoop dat alles goed verloopt."

Rector Luzac college: zelf ook nog altijd zenuwachtig

RTV Oost nam vandaag een kijkje op het Luzac college in Enschede. De particuliere school adverteert op te leiden voor een diploma en dat legt de lat misschien wel extra hoog. Niet alleen voor de examenkandidaten, ook voor het personeel. Rector Danes zwaait al vijftien jaar de scepter in Enschede en moet bekennen dat ze elk jaar zenuwachtig is als de examens beginnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.