Droomstart voor theaterproductie De Wilde Deerne: 'Dit moet je ondergaan, dit is echt een belevenis'

Niet één staande ovatie, geen twee staande ovaties... Het bleef applaus regenen na de première van de Zwolse theaterproductie De Wilde Deerne.

Het theaterverhaal over het wolvenmeisje dat zo'n 300 jaar geleden in de omgeving van Zwolle gevonden werd, kende vandaag de primeur in de IJsselhallen. Na afloop van de voorstelling zoeken de bezoekers naar woorden. 

'Een hele verrassende voorstelling'
"Ik vond het heel bijzonder en heel anders dan ik verwacht had", vertelt een bezoeker. "Er zit ontzettend veel humor in, met iedere keer de sprong van het verleden naar de huidige tijd. De contrasten. Ik vond het een hele verrassende voorstelling."

Een andere bezoeker is vooral blij voor de provinciehoofdstad. "Ik vond het geweldig. Zwolle heeft dit echt nodig. Het is uitgegroeid van een vrij kleine kern naar een heel groot gebied dat geen wij-gevoel heeft. Dit kan heel erg helpen om een nieuw wij-gevoel te creëren."


'Overweldigend'

Een bezoekster die net van de tribune afstapt, zoekt naar woorden. "Het is overweldigend. Heel veel gezien, heel veel indrukken... Het daast nog een beetje, maar het was heel mooi."

De vader van een van de producenten van het stuk komt glunderend van de tribune af. "Ilona (Kevelham, red) is mijn dochter. Dus hier staat een hele trotse vader."

Wat meneer niet meteen benoemt, is dat zijn kleindochter een rol in het stuk speelt. "Ja! Een hele trotse opa. Heel bijzonder om het te zien. Geweldig!"

'Bang ontroerd te raken'

Voor producent Boudewijn Koops was het nagelbijten op de premièreavond. "Het was spannend. Er zijn momenten bij die ik bijna niet kan zien. Dan zit ik op de tribune en eigenlijk durf ik bijna niet op de tribune te gaan zitten. Omdat ik bang ben dat ik ontroerd raak of huil."

"Maar ik ben blij, heel blij", concludeert Koops. "Fijn om te zien dat na heel lang hard werken de cast ook het applaus krijgt dat ze verdient. Ze zijn waanzinnig."


'Dit moet je ervaren'

En tot slot: één van de bezoekers heeft nog een klein advies voor de mensen die twijfelen of ze kaarten moeten bestellen. "Dit moet je ervaren. Dit komt niet over in een artikel of een recensie. Dit moet je ondergaan. Dit is echt een belevenis."

De Wilde Deerne wordt na vrijdag nog 14 keer opgevoerd, maar de producenten lieten vandaag al doorschemeren dat er mogelijkheid bestaat dat er meer voorstellingen komen. 

Kaarten en meer informatie via www.dewildedeerne.nl 

Deel dit artikel: