nieuws

Europarlementariër Schreijer-Pierik pleit voor jacht op wolven: "Kan zo niet verder"

Als het aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik ligt, is het hoogste tijd dat er weer gejaagd gaat worden op de wolf. "Het kan zo niet verder gaan. We moeten een goed beheerplan neerzetten voor de twaalf- tot vijftienduizend wolven in Europa. Daar hoort ook afschot bij."
Vanmiddag houdt de politica uit Hengevelde een wolvenconferentie met de Europese Commissie en de nationale parlementen van Frankrijk, Duitsland en Italië. "We moeten dit met elkaar goed aanpakken."

"Het loopt helemaal uit de hand"

Schreijer-Pierik noemt Italië als voorbeeld. "Daar hadden ze een prachtig plan, want de wolf moest terugkomen. Nu zegt een hoogleraar daar ook dat we aan de slag moeten met de beheerjacht, want het loopt helemaal uit de hand."
Als er geen hardere aanpak van de wolf komt, vreest Schreijer-Pierik een zelfde soort toestand als met de gans. "Een paar jaar geleden hadden we er in Nederland een paar duizend, nu hebben we het over miljoenen."

Chaos

Als de beschermde status van de wolf wordt afgenomen, is de jacht veel makkelijker. "Dan mag Overijssel de wolf ook bejagen. Dan kunnen landen sneller doorpakken", zegt Schreijer-Pierik. "Als we doorgaan zoals nu, wordt het een chaos."
Waar Schreijer-Pierik wil dat de overheid in actie komt, ziet de Overijsselse wolvenexpert Roel Korbee vooral een verantwoordelijkheid voor boeren. "Ik kan er zelf een heleboel aan doen zodat die beesten er niet bij kunnen komen", pareert hij. 

Op de zaken vooruit lopen

Korbee vindt dat Schreijer-Pierik met haar plan voor afschot op de zaken vooruit loopt. "We praten over de eerste zwervers uit Duitsland en nu gaan we al uit van het doemscenario. Dat is ver vooruitlopen. Kijk gewoon naar hoe de ontwikkeling plaatsvindt."
Volgens Schreijer-Pierik is een preventieve aanpak echter noodzakelijk. "Ik heb haar horen zeggen dat er tien tot vijftien wolven door Nederland lopen. Dan vraag ik mij altijd af: hoe kom je aan die gegevens?", vraagt Korbee zich af.

Wolf is emotie

Korbee refereert aan de DNA-onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd. "Dan praat je nog steeds maar over twee of drie zwevers die hier rondlopen. Ik kan nu niks anders zeggen dan dat er twee of drie permanent in Nederland zijn geweest."
"Bij de wolf komt altijd emotie om de hoek kijken", vervolgt Korbee. "Ik zeg altijd: haal die emotie eruit en probeer er objectief naar te kijken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.