nieuws

Hulphonden worden nog vaak geweigerd in publieke ruimtes

Hulphonden worden nog vaak onterecht geweigerd in ruimtes die publiek toegankelijk zijn. Met een estafetteloop vraagt de Stichting Gebruikers Assistentiehonden aandacht voor het probleem in Overijssel.
Sinds 2016 is het wettelijk verboden om hulphonden te weigeren in publieke ruimtes. Toch staan mensen met een hulphond nog vaak voor dichte deuren. Dat blijkt uit klachten die Stichting Gebruikers Assistentiehonden ontving. In 2017 kwamen er 207 klachten binnen, het jaar ervoor 123.
Bij het College Rechten van de Mens was er in 2017 een verdubbeling van de klachten. 33 klachten in 2017 tegen 16 het jaar ervoor.

Estafette

Reden voor de Stichting om samen met Bultersmekke Assitencedogs een estafetteloop door heel Nederland te organiseren. "We willen bewustwording creëren", zegt organisator Helma Verhoeven, zelf ook afhankelijk van een hulphond.
Door hulphonden in de winkel of horeca te weigeren sluit je mensen met beperkingen uit van deelname aan de maatschappij", zegt Verhoeven.
Vandaag is de estafette begonnen in Assen en gaat via Hardenberg onze provincie door. Hardenberg heeft onlangs de titel 'Meest toegankelijke gemeente van Nederland' in de wacht gesleept.
"Wij besteden binnen onze organisatie ook veel aandacht aan mensen met een beperking en daar hoort ook een hulphond bij. Ook in ons gemeentehuis werkt iemand met een hulphond. En ook voor de hond hebben wij goede faciliteiten getroffen", zegt burgemeester Snijders van Hardenberg. 
Fotograaf: Sander Jongsma / RTV Oost Hulphonden nog steeds niet altijd welkom

Test

In Hardenberg zijn de deelnemers gaan testen of de winkels en horeca inderdaad toegangsvriendelijk is. En bij de eerste twee winkels mocht er al een sticker geplakt worden.
Wendy Bloemhof uit Hardenberg vindt dat geweldig om te zien maar ze tekent er wel bij aan dat dit niet overal het geval is. "Er wordt soms heel moeilijk gedaan, vooral in restaurants". Wendy heeft autisme en een angststoornis. Haar hond zorgt ervoor dat ze weer buiten komt en onder de mensen komt.
Helma Verhoeven is de grondlegster van de wetgeving die regelt dat assistent-honden niet geweigerd mogen worden in publieke ruimtes. Zij stoort zich er aan dat er nog steeds mensen met een hulphond geweigerd worden. "Blijkbaar is er nog veel onwetendheid over", zegt Verhoeven.
Helma kan goed duidelijk maken dat ze in haar recht staat als ze ergens geweigerd wordt. Maar voor mensen zoals Wendy is dat heel moeilijk. "Maar ik leer het wel steeds beter, omdat ik weet dat ik mijn recht sta", zegt Wendy Bloemhof. Mensen die een hulphond hebben krijgen hier ook een speciale pas bij die ze kunnen laten zien bij problemen of weigering.

Herkenbaar

Bij een hulphond denk je snel aan een blindengeleidehond, opvallend en goed herkenbaar. Deze groep heeft minder problemen. Er zijn ook mensen die een hulphond hebben waarbij de aandoening minder goed zichtbaar is, maar waarvoor een hulphond essentieel is om te functioneren. Daarbij kun je denken aan PTSS, autisme of epilepsie.
Een hulphond is over het algemeen te herkennen aan een dekje op de rug met de tekst 'hulphond'. Wettelijk gezien mogen deze honden niet geweigerd worden in openbaar en publiek toegankelijke ruimtes. Daar valt ook bijvoorbeeld de horeca onder.

Handhaving

"Het zou vanzelfsprekend moeten worden dat ons de toegang niet geweigerd wordt. Nu moeten wij het vaak uitleggen voor wij ergens naar binnen mogen.  Ik trek mijn mond wel open, maar dat doet of kan niet iedereen. Daarvoor is deze actie mede bedoeld" , zegt Helma Verhoeven. 
Voor weigeraars is er nog geen handhaving mogelijk. "Het gaat eigenlijk om bewustwording. Dat mensen uit zichzelf dit doen. Daar is deze actie ook zo goed voor. Het kan wel in de wet staan, maar daarmee ben je er nog niet", zegt burgemeester Snijders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.