Toekomst Deventer synagoge legt extra druk op herdenking van omgekomen Joodse inwoners

Het Deventer stadhuis was deze ochtend het decor voor de herdenking van vierhonderd Joodse Deventenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Behalve de Joodse inwoners die om het leven kwamen, was ook de toekomst van de synagoge gespreksstof.

Normaal gesproken worden Joodse inwoners een week voor dodenherdenking herdacht. Maar door de meivakantie hielden leerlingen van basisschool De Windroos pas vandaag de herdenking.

Gedichten

Daarom herdachten de kinderen dit keer na 4 mei, vanmorgen bij de gedenksteen in het stadhuis van Deventer. Schoolkinderen droegen gedichten voor en hingen hun wens in de boom die voor de gedenksteen in het gemeentehuis staat.

Extra druk

De verkoop van de synagoge geeft volgens Rob Lezer van de Joodse gemeenschap extra druk op de bijeenkomst. "Het gebouw is al ruim zestig jaar niet meer van ons, maar we maken ons échte zorgen."

Gemeenteraad aan zet

Deventer burgemeester Andries Heidema stelt dat de toekomst van de synagoge niet in zijn handen ligt. "Het is aan de gemeenteraad. Uiteraard is het college zich erg bewust van de gevoeligheid, maar het ligt uiteindelijk in de handen van de raad."

Geen horeca

Ayhan Sahin is de eigenaar van de synagoge en heeft plannen het gebouw als foodhall te gebruiken. Dat is volgens Lezer een heel slecht idee. "Het is gebouwd door de Joodse gemeenschap, het is een monument. Het moet als monument goed gebruikt worden. Er mag geen horeca in komen."

Meer over dit onderwerp:
Deventer Nieuws
Deel dit artikel: