Onderzoek naar ambtelijke crisis gemeente Enschede

Een extern bureau is bezig met een intern onderzoek naar de ambtelijke crisis binnen de gemeente Enschede. Behalve dat de interim-gemeentesecretaris vroegtijdig is opgestapt, zijn de afgelopen tijd meerdere topambtenaren vertrokken. De ondernemingsraad van de gemeente heeft hierover in een interne memo de noodklok geluid.

Opvallend detail: Enschede werd in 2016 nog genomineerd als beste overheidsorganisatie.


Secretaris opgestapt
Nadat de vorige gemeentesecretaris Marcel Meijs exact een jaar geleden na jarenlange trouwe dienst is vertrokken naar Tilburg werd hij opgevolgd door interim-secretaris Kars Nickolson. Die werd aangesteld voor anderhalf jaar, maar al na een jaar hield hij het voor gezien.


Volgens een intern bericht van de OR zou Nickolson zijn biezen hebben gepakt omdat hij zich niet kon vinden in de samenwerking met de top van de gemeentelijke organisatie.

Opheldering geëist
GroenLinks heeft intussen opheldering geëist over de ambtelijke crisis.


Het college van B en W ontkracht daarbij berichten dat van de acht directeuren uit 2016 er nog maar twee over zouden zijn. Volgens B en W is er sprake van een vertekend beeld omdat de ambtelijke organisatie de afgelopen jaren al drastisch is gekrompen, waardoor ook het aantal directeuren verminderde.


B en W antwoorden dat er sprake is van vier personele wisselingen. Behalve de gemeentesecretaris gaat het om drie directeuren. In twee gevallen zijn deze directeuren elders aan de slag gegaan, de derde topambtenaar gaat met pensioen.


OR bezorgd
De Ondernemingsraad toonde zich in een intern bericht bezorgd over de huidige situatie en drong aan op onderzoek.


Extern onderzoek
De gemeente Enschede heeft intussen een extern bureau in de arm genomen dat momenteel de ambtelijke organisatie doorlicht. Met name wordt op korte termijn een oplossing gezocht voor de vacature van gemeentesecretaris.

Over het vertrek hult de gemeente zich in stilzwijgen. “Het gaat hier om personen en daar doen we nooit uitspraken over”, aldus de zegsvrouw.

Perikelen
Het rapport wordt op zeer korte termijn verwacht. De woordvoerster verwacht echter niet dat de onderzoeksresultaten openbaar zullen worden: “Omdat het gaat om onze bedrijfsvoering.”


Het college antwoordt op de vragen van GroenLinks dat de huidige loco-secretaris, directeuren en managers in de tussentijd zoveel mogelijk waarnemen. “De ambtelijke organisatie van de gemeente Enschede is in beweging (…) Een veranderende organisatie en personele wisselingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zo reageert het college op de huidige perikelen binnen de ambtelijke top.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Regio Enschede Bestuur Politiek Nieuws
Deel dit artikel: