Eis: 13 en 17 jaar voor moord Hassan Sarikus uit Deventer

Het Openbaar Ministerie eist 13 en 17 jaar gevangenisstraf tegen de twee verdachten van de moord op Hassan Sarikus uit Deventer. Sarikus werd in oktober vorig jaar in de Zaanstraat voor zijn woning door de twee verdachten klemgereden en vervolgens door hoofdverdachte Murat D. door messteken om het leven gebracht.

De officier van justitie gaat uit van moord en eerwraak. Beide verdachten zijn volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Sarikus had een relatie met het nichtje van de hoofdverdachte. Ook familie van het nichtje zou betrokken zijn bij de moord volgens officier Postma.

"Eerwraak wordt absoluut niet getolereerd in Nederland. Laat het een les zijn voor een ieder die iets soortgelijks overweegt", zei de officier.

Rustig verlopen
De zaak tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord verliep vandaag rustig. Een eerdere zitting in Zwolle liep volledig uit de hand en werd gestaakt omdat familieleden van het slachtoffer de verdachten te lijf wilden gaan.

Er waren zo'n twintig agenten en parketwachten op de been om vooraf familie en bekenden van slachtoffer en verdachten gescheiden te houden. De rechtbank in Almelo is, wat betreft veiligheid, beter ingericht op gevoelige zaken dan Zwolle. Zo konden beide groepen de zaak volgen in een aparte zaal of achter een glazen wand.

Eerwraak?

Tijdens de inhoudelijke zitting was de eerste vraag van de rechtbankpresident of er sprake was van eerwraak, zoals een deskundig antropoloog als mogelijk motief had aangedragen. Hassan Sarikus had een relatie met het nichtje van de hoofdverdachte. Volgens de hoofdverdachte was de reden voor de relatie om hem (Murat) een hak te zetten.

Medeverdachte Emiel van den B. uit Wilp en slachtoffer Hassan Sarikus kenden elkaar van coffeeshop De Kikker in Deventer, waar Murat D. werkte. Daar hebben de betrokkenen een flinke ruzie gehad over verdovende middelen.

Moeder onwel

Volgens onderzoek had Hassan dertien steekwonden en zes snijletsels waarvan twee in de keel. Het slachtoffer is in Turkije begraven. De vader Hassan maakte gebruik van z'n spreekrecht en vertelde dat hij de wassing van z'n zoon zelf heeft gedaan. "Alle steek- en snijwonden heb ik gezien en gekust. Dit zijn beelden die ik nooit zal vergeten."

Volgens de vader van Hassan is de vader van het nichtje medeplichtig. Hij zou hebben meegekeken toen Hassan werd vermoord. Murat is gebuikt door z'n familie om Hassan te vermoorden. "Ik vergeef jullie, want mijn geloof verwacht dat ik jullie vergeef."

Een medewerker van slachtofferhulp sprak namens de moeder van Hassan: "Ik mis mijn enige zoon, wat zou ik graag zijn stem nog eens horen, wat mis ik hem. Jullie hebben hem van mij afgenomen."

Toen ze naar haar plaats terugliep op de publieke tribune, werd ze onwel en viel ze op de grond. Daarop werd de zaak kort geschorst. De zus van Hassan hoopt op een zo hoog mogelijke straf voor de daders: "Ons leven is kapot, wij hebben levenslang gekregen."

Vriendin van Hassan

"Jullie hebben mijn leven, mijn vriend afgepakt", zei de vriendin van Hassan. "Ik heb de hele nacht buiten gelegen, zonder tentdoek, terwijl het de hele nacht regende. Beelden van zijn laatste minuten werden op sociale media gedeeld. Niemand denkt aan ons. Ik heb nachtmerries terwijl de medeplichtigen aan de moord vrij rondlopen. Daar kan ik niet mee leven. Hassan kan zijn kant van het verhaal niet meer vertellen. Waarom hebben jullie het op deze manier opgelost", vroeg ze aan de verdachten.

Meer over dit onderwerp:
Deventer rechtszaak Nieuws
Deel dit artikel: