Het Vechtdal heeft nu z'n eigen 'stoete': brood van eigen bodem

Het Vechtdal heeft sinds kort z’n eigen ‘stoete’. Een brood, ambachtelijk gebakken van tarwe van eigen bodem. Het is bakker Van der Most in Lemelerveld die het idee lanceerde.

Het gaat om ‘stoete’ zoals het vroeger werd gebakken. Volgens bakker Mark van der Most wordt het op authentieke wijze gemaakt. “Het brood wordt handmatig verwerkt en na een langdurig rijsproces in een speciale oven op de vloer gebakken. Daardoor krijg je een steviger brood met een doorbakken korst.”

Vrijwel alle grondstoffen komen uit het Vechtdal.


Veel oefenen

Volgens bakker Mark van der Most, wiens bakkerij meerdere vestigingen in het Vechtdal heeft, was er regelmatig vraag naar ‘echt Nederlands brood’. Meestal komt tarwe echter uit het buitenland. “Dat heeft ermee te maken dat de Nederlandse tarwe minder bakkwaliteit heeft. We hebben echter net zo lang geoefend tot we ook van Nederlandse tarwe een echt streekbrood kunnen maken.”

Zoete broodjes bakken
De ‘stoete’ is er in meerdere soorten, waaronder spelt, haverstoete, maar de bakker bakt ook zoete broodjes als krentenstoete met anijs en notenstoete met karamel. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook andere soorten, waaronder 'stoete' met asperges uit de streek.

Niet allen toeristen
Het brood is sinds kort op de markt en de bakker laat weten dat hij veel positieve reacties krijgt. Het is volgens hem populair onder de vele vakantiegangers die het Vechtdal aandoen. “Maar ook onder de mensen die hier zijn geboren en getogen is er volop vraag naar.”

Deel dit artikel: