Zwolle bruist door gesplitste woningen, waarom wil de gemeente er dan van af?

De gemeente Zwolle wil verbieden dat woningen rondom het centrum worden opgesplitst in kleinere woningen. Deze compacte woonruimtes gaan als warme broodjes over de toonbank en zorgen er voor dat er meer mensen in de binnenstad wonen. De gemeente juicht dit doorgaans toe, dus waarom verbieden?

Het is dè manier om de natuur rondom de stad te sparen en de vraag naar woningen te beantwoorden: splitsen. "Er wonen meer mensen in het centrum, het brengt leven in de brouwerij en het spaart de natuur", vertelt Twan Timmermans, woordvoerder van de gemeente Zwolle. "Maar er is een schaduwkant".


Aanvragen

Vorig jaar kwamen er door splitsing zo'n tweehonderd nieuwe appartementen en studio's bij in de wijken rondom het centrum van Zwolle. Dit jaar liggen er zo'n honderd aanvragen bij de gemeente voor woningen in Diezerpoort. Ook in Assendorp, Kamperpoort en de binnenstad blijkt het splitsen van woningen nog populair.

Maar als het aan de gemeente ligt, is het feest over zes maanden voorbij. Splitsen is in een groot deel van Zwolle al verboden. Als het nieuwste 'splitsverbod' doorgaat, wordt het in heel Zwolle aan banden gelegd.

Eén herenhuis, drie gezinnen
"Splitsen kan ideaal zijn", aldus Timmermans. "In een herenhuis woonde vroeger één arts, nu wonen er drie gezinnen in. Dat kan prima. Het is een ander verhaal als er vier studio's in een ingeklemde gezinswoning komen".

In de studio's wonen regelmatig mensen die zich minder verbonden voelen met de omgeving, vertelt Timmermans. Omwonenden klagen dat nieuwe bewoners naar binnen kunnen kijken. En dan is er de extra verkeersdrukte, parkeerproblemen en geluidsoverlast. "Het liep uit de hand, we moesten ingrijpen", aldus Timmermans.

Toch is het over een half jaar niet helemaal verboden om een woning te splitsen. Zo kunnen splitsingen die het 'leefklimaat niet aantasten' nog steeds doorgaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
splitsen Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: