nieuws

Steeds meer Overijsselse ondernemers kiezen voor broodfonds

Word je als zelfstandige arbeidsongeschikt, dan zit je zonder inkomen. Een probleem dat je kunt ondervangen met een verzekering, maar dat kan flink in de papieren lopen. Een broodfonds, waarbij je met een groep ondernemers voor elkaar zorgt, lijkt een optie die steeds populairder wordt.
Zo zijn er al broodfondsen in Staphorst, Enschede, Hengelo en Zwolle. En door de vele vragen en e-mails van ondernemers aan het adres van de BroodfondsMakers was er donderdagavond in Zwolle opnieuw een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. 

Vangnet

Zwolle kent al zes broodfondsen. Toch is er na vanavond alweer een zevende in de maak. Een bouwvakker, ergotherapeut, vastgoedeigenaar en homeopaat: allemaal zijn ze naar de Creatieve Coöperatie gekomen voor informatie. De één heeft nu een buffer opgebouwd, de ander heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering en weer een ander heeft helemaal niets geregeld voor als hem of haar iets overkomt. 
Tom Zomer is al een aantal jaar lid van het broodfonds in Hengelo. Hij is erg enthousiast over het concept: "Hiervoor had ik niets geregeld, alleen een buffer waar ik het een paar maanden mee zou uithouden. Dat is wel een beetje ondernemers eigen hé. Kop in het zand en doorwerken." Zelf heeft hij de afgelopen jaren geen beroep hoeven doen op zijn broodfonds, maar het idee dat hij andere ondernemers wel financieel heeft kunnen helpen geeft hem een goed gevoel. 

Hoe werkt het?

Een broodfonds bestaat uit een groep ondernemers van minimaal 25 en maximaal 50 mensen. Je legt een bepaald bedrag per maand in, dat samenhangt met het bedrag dat je zou willen ontvangen als je ziek wordt. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. In video hieronder zie je hoe het precies werkt. 

Landelijk succes

Landelijk staat de teller inmiddels op 343 groepen waar 15.600 ondernemers aan meedoen. De regio Zwolle krijgt er nu dus een broodfonds bij. Volgende week staat er ook een informatieavond op de agenda in Oldenzaal, waar wellicht ook binnenkort een broodfonds wordt gestart. 
Het idee voor een nieuwe arbeidsongeschiktheidsvoorziening is twaalf jaar geleden ontstaan. Alle broodfondsen worden begeleid door de landelijke BroodfondsMakers van Haiko Liefmann, André Jonkers en Biba Schoenmaker en hun team van zestien mensen. Zij werken aan nieuwe oplossingen, in plaats van klagen over zaken die niet goed zijn geregeld. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.