nieuws

Circa 30 procent jongeren vindt zichzelf verslaafd: 'ex-junk' Marjolein over risico's mobieltje

Ze stond ermee op en ging ermee naar bed. Letterlijk. Maar sinds Marjolein de Boer (19) drastisch haar activiteiten op de sociale media heeft afgebouwd, heeft ze heel wat meer rust in haar hoofd. Vandaag vertelt ze op het Meander College in Zwolle aan scholieren over het zogeheten ‘socialbesitas’: het overmatig gebruik van sociale media.
Vandaag werd bekend dat volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijna 30 procent van de jongeren zichzelf verslaafd vindt.
Zelf was Marjolein, eerstejaars van de opleiding communicatie aan de Hogeschool Windesheim, tot vorig jaar een echte ‘junk’.

“Het aantal uren heb ik nooit bijgehouden, maar als ik wakker werd checkte ik meteen mijn telefoon. En als ik ging slapen, deed ik hetzelfde. Was eigenlijk de hele dag door online.”

Verslaafd
Ze was vooral verslaafd aan Instagram en Snapchat. “Ik postte voortdurend waar ik was en wat ik aan het doen was. En vond het ook leuk om dat van anderen te lezen.”

Tot inkeer
Tot ze op een dag tot inkeer kwam. “Niet dat het ten koste ging van mijn studie of zo, maar vorig jaar drong ineens tot mij door: waar ben ik eigenlijk mee bezig? In de kroeg zat ik constant op mijn mobieltje te kijken, terwijl ik besefte dat ik ook een gesprek met mensen zelf had kunnen voeren.”

Marjolein vertelt samen met studiegenoten van Windesheim aan de leerlingen van het Meander College over de gevaren van ‘socialbesitas’: de verslaving aan sociale media.

Bewust maken
De studenten doen dat in het kader van de campagne Team Comso, waarbij middelbare scholieren bewust worden gemaakt van de gevolgen van overmatig gamen en social-mediagebruik.

“Zo laten we ze onder meer een parcours afleggen, waarbij duidelijk wordt dat het in het verkeer gevaarlijk is om te wandelen of te fietsen terwijl je tegelijkertijd je mobieltje raadpleegt.”

Aangepast

Zelf heeft ze haar social-mediagedrag behoorlijk aangepast. "Heel bewust pak ik als ik wakker word niet meteen op mijn mobieltje, en een uur voordat ik ga slapen, leg ik mijn telefoontje weg."

Niet per se slecht
Tegelijk wijzen de studenten erop dat social media niet per se slecht hoeven te zijn. “Zelf zit ik bijvoorbeeld nog op LinkedIn, puur voor zakelijk gebruik. Uitgangspunt van de campagne is dan ook dat we scholieren niet vragen om met social media te stoppen, maar wel om er bewuster mee om te gaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.