'Stank van slachterij Tubbergen onaanvaardbaar'

Bedrijven en omwonenden houden de stank van slachterij Fuite Veal BV niet langer vol. Ze eisten woensdag via een kort geding dat de gemeente Tubbergen gaat optreden.

Urine en mest verspreidden zich door de straten van het kleine bedrijventerrein. Een ondernemer die op een zonnige dag de deuren van zijn showroom opende zette zijn klanten in een ondraaglijke stank. "Onafgedekt klotst het door de straten heen", zei een van de ondernemers over vrachtwagens met mest en kadavers.

Minder kalveren slachten

Fuite Veal BV had van de gemeente toestemming voor het slachten van 540 kalveren per week, maar heeft dat sinds deze maand teruggebracht naar zestig per week. De ondernemers stellen dat het inderdaad rustig is, maar open containers vol mest op het terrein veroorzaken nog steeds een ondraaglijke stank.

Dwangsom

De gemeente Tubbergen stelt wel degelijk op te treden. Zo ligt er een voornemen om een dwangsom op te leggen. Overtreedt Fuite die aantallen, dan gaat een dwangsom van 10.000 euro per week met een maximum van een ton lopen. "Het bedrijf heeft maatregelen getroffen om de stankoverlast terug te dringen", aldus een gemachtigde van de gemeente. De gemeente heeft geen open containers vol mest aangetroffen op het terrein waarover omwonenden klagen.

 

De bedrijven en omwonenden willen dat de gemeente Fuite nu echt aanpakt. "Het bedrijf heeft de voorschriften op grove wijze overtreden en zelfs zonder vergunning acht bouwwerken op haar terrein neergezet. Fuite doet wat ze zelf nodig vond zonder zich iets gelegen te laten aan de overheid of omgeving", stelt advocaat Johan van Groningen.

De bezwarencommissie van de gemeente buigt zich in juni over het verzoek tot handhaving van de klagers. Toch willen ze dat de rechter de gemeente maant ook tot die tijd al het bedrijf aan te pakken. De activiteiten van Fuite Veal zijn fors teruggebracht "maar we hebben geen enkele garantie dat dit zo blijft", aldus de raadsman. "Het is onaanvaardbaar dat deze situatie blijft voortduren."

Snel uitspraak 

Fuite heeft bij de gemeente een verzoek gedaan voor een nieuwe vergunning. Het bedrijf was woensdag niet op de zitting vertegenwoordigd. Uitspraak volgt donderdagmorgen.

 

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente Tubbergen slachterij Nieuws
Deel dit artikel: