nieuws

Vangstverbod op aal op Overijsselse wateren inzet juridisch gevecht

Vangstverbod aal inzet juridische strijd
Vangstverbod aal inzet juridische strijd © Thinkstock / wrangel
Een vangstverbod op aal op Overijsselse wateren heeft voor een juridisch gevecht gezorgd tussen twee rijksdiensten. De Raad van State moet de kemphanen nu uit elkaar halen en een oordeel geven.
De aanleiding voor dit uitzonderlijke conflict is de hoeveelheid giftige dioxine die in 2011 werd aangetroffen in aal die werd gevangen in de IJssel, het Ketelmeer en het Vossemeer.
Het ministerie van Economische Zaken verbood onmiddellijk de aalvangst en stopte de huurovereenkomst over het viswater met de vissers. Als doekje voor het bloeden kregen de vissers een vergoeding die schommelde tussen enkele tienduizenden euro’s en 300.000 euro. Maar in 2016 verlengde de Kamer voor de Binnenvisserij ijskoud hun visrecht in het Overijsselse water.
De Kamer controleert als verzelfstandigde overheidsdienst de verhuur van viswater en geeft toestemming voor verlenging van visrechten. Het maakte voor de Kamer niet uit dat het ministerie de verhuur van het viswater al lang had opgezegd. De Kamer erkent de opzegging niet, omdat de burgerrechter daar eerst nog over moet oordelen. Dat is niet gebeurd en dus bestaat de huurovereenkomst nog, aldus een woordvoerder.

Maar het is zeer de vraag of de Raad van State die redenering gaat volgen. Een van de rechters van de Raad constateerde dat als een opgezegde overeenkomst niet meer bestaat, dat die dan ook niet kan worden verlengd. Het vangstverbod geldt overigens nog steeds.
De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.