nieuws

Een moslim in de kerk en een christen in de moskee: Odaci en Koetsveld op Spiegelreis

Odaci (l) en Koetsveld
Odaci (l) en Koetsveld © RTV-Oost / Ina Brouwer
Enis Odaci (moslim) uit Hengelo gaat op reis door christelijk Nederland. Zijn plaatsgenoot, predikant Herman Koetsveld, gaat op zijn beurt op onderzoek uit in de islamitische wereld. Deze Spiegelreis moet leiden tot meer inzicht in en begrip voor elkaars traditie. 
De heren hebben inmiddels afzonderlijk van elkaar twee gemeenschappen bezocht. Enis Odaci was onder de indruk van zijn bezoek aan het klooster van de zusters Benedictinessen in het Brabantse Oosterhout. De stilte en de gezangen inspireerden hem maar tegelijk vraagt hij zich af: "Wat als moslims zich terugtrekken achter een muur?" 

Ketters

Herman Koetsveld bezocht onder meer de Ahmadiyya-moslimgemeenschap in Nunspeet. Deze moslimgemeenschap moet zich streng beveiligen omdat ze door andere islamitische geloofsgenoten worden beschouwd als ketters. "Ik had er nog nooit van gehoord", geeft Koetsveld toe. De gemeenschap gelooft dat hun kalief de wedergeboorte van Christus is.
Soms schuurt het, zegt Koetsveld. Hij was geneigd om mee te bidden met de moslims maar deed het toch niet. "Het deed me wel denken aan mijn kindertijd, toen ik op mijn knieën voor het bed lag". 

Biblebelt

Het idee voor de spiegelreis kwam van Enis Odaci. "De meeste Nederlanders weten nu wel dat er soennieten en Sjiieten zijn maar daar blijft het dan wel bij". Zelf weet hij inmiddels meer van het christendom dankzij zijn vriend Herman Koetsveld, maar de fijne nuances in de protestantse kerken ontgaan hem. "Ik wil graag in gesprek met een gereformeerde gemeente, een gemeente op de Biblebelt". 
In het tijdschrift Volzin verschijnen de verhalen over de Spiegelreis. Verder gaan de heren een boek schrijven over hun ervaringen.
Maandag 21 mei in Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.