nieuws

Twee nieuwe manieren van energieopslag in Overijssel

Zeezout of waterstofbromide. Daar willen twee verschillende partijen uit Overijssel opgewekte energie in opslaan. Beiden beter voor het milieu én veel goedkoper dan lithiumbatterijen.
"Als er teveel wind staat of het is te zonnig, dan wordt overtollig opgewekte energie gewoon weggegooid," legt Dominique Doedens van Ecozon uit Heeten uit. "Omdat we het niet kunnen opslaan op een goedkope manier." Deze duurzaamheidsadviseur volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet. 

Zeezout

Op zijn dak liggen flexibele zonnepanelen, waar je zelfs overheen kunt lopen. En in het rommelhok van zijn kantoor staan acht grijze bakken die aangesloten zijn op het net. "Dat is een testcase; de zeezout-batterij die we hopelijk over een paar maanden in de wijk bij mensen thuis kunnen zetten." 

Off-grid

In Kampen bij de ITM-group hebben ze ook zonnepanelen. "Genoeg voor zeshonderd huishoudens," vertelt aandeelhoudster Hester Kuypers trots. "Wij willen zelfs onafhankelijk worden van het energienet." Oftewel off-grid. "Ja, dat zou echt geweldig zijn, als we helemaal zelfvoorzienend kunnen zijn met ons bedrijf."

Waterstofbromide

Donderdag wordt daar een waterstofbromide-batterij opgestart. "Het is de eerste die binnen staat," zegt Wiebrant Kout van Elestor trots. Zijn bedrijf heeft deze batterij ontwikkeld. "We hebben al een aantal andere pilots gedraaid, maar deze moet uiteindelijk zo groot worden als een container en echt alle overbodige energie opslaan."

Vergunning

Waterstof is een gas en brengt ontploffingsgevaar met zich mee. "We hebben dan ook een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Eigenlijk hoefde dat met dit kleine formaat helemaal nog niet, maar we willen zeker weten dat de gemeente goed op de hoogte is van wat we doen."

Goedkoper

Uiteindelijk hoopt Kuypers dat alle energie die nu in het weekend wel wordt opgewekt, maar niet wordt gebruikt, weer teruggebracht kan worden in het bedrijf. Beide systemen zijn vele malen goedkoper dan lithium. Welk systeem het beste werkt, zal de toekomst uitwijzen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.