Geen plichtsverzuim van Enschedese politieman die collega arresteerde

De Enschedese politieman die in 2016 een Amsterdamse collega arresteerde, heeft zich niet schuldig gemaakt aan plichtsverzuim. Dat maakte de politie vandaag bekend.

Een Amsterdamse politieman kwam destijds op het bureau in Enschede om verhaal te halen nadat de aangifte van zijn vader niet in behandeling werd genomen. De medewerkers hadden zijn vader op een andere manier gewezen om de zaak te melden.

Toen de politieman verhaal kwam halen, liep situatie uit de hand. Hierop besloot de inspecteur de Amsterdamse politieman aan te houden.

Oriënterend onderzoek

De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) stelde een oriënterend onderzoek in. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, besloot de politieleiding van de eenheid Oost-Nederland de Enschedeër zicht schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim.

Bezwaar

De politie-inspecteur diende bezwaar in tegen het besluit. Korpschef Erik Akerboom oordeelt nu dat de inspecteur meer informatie had moeten inwinnen bij de andere aanwezige politiefunctionarissen. Dat de politie-inspecteur een onjuiste inschatting van de situatie heeft gemaakt is onzorgvuldig, maar maakt niet dat er sprake is van plichtsverzuim.

De commissie oordeelt dat de politie-inspecteur heeft gehandeld naar de omstandigheden van situatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Politie Nieuws
Deel dit artikel: