nieuws

Universiteit Twente voor de rechter gedaagd vanwege Engels als voertaal

Universiteit Twente voor de rechter gedaagd
Universiteit Twente voor de rechter gedaagd © Universiteit Twente
Beter Onderwijs Nederland (BON) daagt Universiteit Twente voor de rechter omdat de universiteit volgens de vereniging Engels ten onrechte gebruikt als voertaal. BON wil dat de 'verengelsing' op zijn minst tijdelijk wordt stopgezet en in sommige gevallen wordt teruggedraaid.
Volgens de NOS worden ook de Universiteit Maastricht en de Inspectie van het Onderwijs voor de rechter gedaagd. De inspectie wordt verweten dat die niet optreedt tegen de universiteiten.
"De wet op het hoger onderwijs schrijft voor dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moet bevorderen. Dit doe je niet als je de opleiding in het Engels aanbiedt", stelt Ad Verbrugge, voorzitter van BON en hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, tegenover Nieuwsuur.

Kwaliteit wetenschappelijk onderwijs

Volgens BON komt de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs in gevaar door de verengelsing. Docenten en studenten zouden in het Engels minder goed kunnen uitdrukken. Ook zijn er volgens de vereniging gevolgen voor de Nederlandse samenleving.
"Er is sprake van taalverloedering en achteruitgang van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij mensen die later belangrijke functies in het openbaar bestuur en de rest van de maatschappij innemen."
Ook zou het de Nederlandse taal minder relevant maken. "Als universiteiten het Nederlands niet meer serieus nemen als voertaal, maak je de taal gelijk ook irrelevant op middelbare scholen. Waarom zou je nog perfect leren spreken en schrijven in het Nederlands als je straks alleen maar Engels gebruikt op de universiteit? Ik vind het echt desastreus wat hier gebeurt."
Omdat de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, volgende maand pas met haar visie komt en de Tweede Kamer nog niets doet, stapt BON naar de rechter. "We kaarten de kwestie nu al drie jaar aan. In de Tweede Kamer en bij de minister, maar er is tot dusver niks gebeurd. De rechter moet nu ingrijpen."

Technische universiteit

Veertig procent van de studenten van Universiteit Twente komt uit het buitenland en dertig procent van de werknemers is buitenlands. De universiteit laat weten nog geen dagvaarding te hebben ontvangen, maar een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. 
"Wij houden ons in de afweging voor een Nederlandse of Engelse voertaal bij ieder van onze opleidingen zorgvuldig aan de wetgeving."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.