nieuws

'Onderzoek RIVM naar fijnstof door paasvuren was al gepland'

Paasvuur
Paasvuur © OverUIT
Het onderzoek van het RIVM naar de uitstoot van fijnstof door paasvuren is niet gestart vanwege de discussie die vorige maand is ontstaan, maar was al gepland. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat op Kamervragen van Maurits von Martels en Pieter Omtzigt (beiden CDA). De CDA'ers vroegen zich onder meer af waarom de eeuwenoude traditie 'onverwacht wordt onderzocht'.
Vorige maand ontstond een discussie over paasvuren, toen Stichting Houtrookvrij meldde dat uit eigen onderzoek bleek dat vijftig procent meer fijnstof door paasvuren vrijkomt dan door vuurwerk. Medestanders noemden het onder meer belachelijk dat mensen met luchtwegproblemen last moesten hebben van de lol van anderen. 
Aan de andere kant van de discussie stond de groep die paasvuren als traditie wil behouden. Zo staat het paasvuur Espelo op de lijst van immaterieel erfgoed.

Registratie emissie verplicht

Het RIVM kreeg vorig jaar al een signaal van Stichting Houtrookvrij dat de uitstoot van paasvuren niet werd meegenomen in de verplichte Emissieregistratie, terwijl die mogelijk wel een substantiële bron van uitstoot zijn.
Van Veldhoven schrijft dat Nederland de internationale verplichting tot registratie van diverse emissies heeft. Die registratie moet jaarlijks geactualiseerd en verbeterd worden, als daar door nieuw wetenschappelijk inzicht of nieuwe data aanleiding voor is.

Klachten over luchtkwaliteit

Na het aansteken van de paasvuren kwamen onder meer uit het westen van het land klachten over stankoverlast. Ook meetstations gaven aan dat het slecht gesteld was met de luchtkwaliteit tijdens en vlak na het branden van de vreugdevuren. Alleen in Zeeland en Limburg was de luchtkwaliteit goed.
Dat kwam overigens niet alleen door Nederlandse, maar ook door Duitse paasvuren. Die worden volgens Van Veldhoven niet meegenomen in het onderzoek van het RIVM; dat moet Duitsland zelf onderzoeken, aldus de staatssecretaris.

Na onderzoek besluit over Emissieregistratie

Dat het RIVM onderzoek doet betekent niet dat paasvuren ook meteen worden opgenomen in de Emissieregistratie als bron van uitstoot. Dat wordt pas na het onderzoek bepaald.
Von Martels en Omtzigt wilden van de staatssecretaris ook weten of ze het eens is met de stelling dat paasvuren immaterieel erfgoed zijn en bescherming en waardering verdienen. Of ze het eens is met die stelling blijkt niet uit haar antwoord. Wel legt ze uit dat de inventaris van immaterieel erfgoed 'een zaak van, voor en door de erfgoedgemeenschappen is'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.