nieuws

Ophef over Engels als voertaal op Universiteit Twente is 'romantische discussie'

"Ik vind het eerlijk gezegd een beetje een romantische discussie. Je kunt wel ontkennen dat de wereld in een hoog tempo aan het globaliseren is, maar het is toch echt zo." Bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de Universiteit Twente reageert daarmee op de aankondiging van Beter Onderwijs Nederlands (BON) dat een rechtszaak wil aanspannen tegen universiteiten zoals de UT. De universiteiten zouden de regels overtreden door Engels op een groot deel van de opleidingen als voertaal te gebruiken.
"Grofweg een derde van onze studenten komt uit het buitenland", zegt Van der Chijs. "Grofweg een derde van ons personeel komt uit het buitenland. Die geven ook les in het Engels, al hun materiaal is in het Engels."

Technische wereld is Engels

"Voor een technische universiteit geldt dat mensen afstuderen en daarna een internationale carrière hebben. Ze gaan in het buitenland of bij een multinational werken", verdedigt Van der Chijs de keuze voor Engels. "Bovendien is de technische wereld bij uitstek een wereld waar de voertaal Engels is. Je leert dus tijdens je studie al op die manier te communiceren."
Volgens BON is Engels als voertaal op de universiteiten nadelig voor de Nederlandse samenleving en zou het de Nederlandse taal minder belangrijk maken op middelbare scholen. "Dat is eigenlijk een discussie die BON met het ministerie zou moeten voeren. Maar ik denk dat het niet zo is", aluds Van der Chijs. 

Nederlands belangrijk

"Het is zeker waar dat je goed kunnen uitdrukken in het Nederlands belangrijk is, zekers als je in Nederland blijft. Het is zeker niet zo dat alles in het Engels is. Ik begrijp de discussie als het gaat om vakken als Nederlands Recht en Literatuurwetenschappen, die moet je niet in het Engels geven."
"Maar op een technische universiteit, dat geldt ook voor vakken als Psychologie en Communicatiewetenschappen omdat die bij ons op techniek zijn gericht, dan moet je de mensen gewoon zo goed mogelijk voorbereiden op hun toekomst."
De dagvaarding is nog niet ontvangen, maar Van der Chijs ziet een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet. "Ik denk dat we de juiste dingen aan het doen zijn. We hebben keurig volgens de regels gewerkt."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.