nieuws

Woedende verdachte gooit stoel door de rechtszaal in Almelo

Rechtbank
Rechtbank © RTV Oost
Tijdens de rechtszaak tegen een man uit Almelo vloog vanochtend plotseling een stoel door de zaal.De 44-jarige Henk de V. gooide het meubel in de richting van de man die hij in november al met een bijl te lijf zou zijn gegaan. De verdachte staat terecht voor dubbele poging tot doodslag.
Er vielen vandaag geen gewonden, iets dat in de nacht van 23 op 24 november wel anders was. Het slachtoffer, buurman en beste vriend van De V., liep verwondingen op toen de verdachte hem met een bijl achterna ging. De officier van justitie eiste voor de aanslag een celstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Bier en drugs

De Almeloër en zijn buurman kwamen elke donderdag, vrijdag en zaterdag bij elkaar om bier te drinken en drugs te gebruiken. Zo ging het op de avond van 23 november ook. De V. zat om half drie 's middags al bij zijn buurman en ging in de loop van de avond naar huis. Rond middernacht kwam hij terug, nadat hij dertig biertjes had gehad. Hij ging op de bank zitten en pakte plotseling een bijl, waarmee hij op de bank en de tafel inslaat.
Daarna ging hij, al zwaaiend met zijn bijl, achter zijn buurman aan en raakte hem meerdere keren. Het slachtoffer wist uiteindelijk via de voordeur te vluchten. Een andere vriend die De V. probeerde tegen te houden kreeg ook klappen met de bijl. Een zwangere vrouw, die ook op bezoek was, wist over de bank te springen en kon zich verstoppen. 

Jaloezie

Waarschijnlijk is de zwangere vrouw aanleiding van de uitbarsting. De verdachte zou een oogje op haar hebben en jaloers zijn omdat ze veel in het gezelschap van de buurman en beste vriend verkeerde. Op het moment dat de rechtbank de jaloezie ter sprake bracht, ontplofte De V. en gooit een stoel door de rechtszaal. Voor de V. was de zaak daarmee ook klaar, na een schorsing weigerde hij nog langer bij zijn rechtszaak aanwezig te zijn. 
Het is niet voor het eerst dat de verdachte iemand met een stuk gereedschap te lijf ging. In 2007 veroordeelde de rechter hem omdat hij een man met een klauwhamer te lijf ging. Dat leverde hem achttien maanden - waarvan een half jaar voorwaardelijk - opleverde.

Anti-alcoholmedicatie

Ook moest hij verplicht anti-alcoholmedicatie gebruiken. De V. dronk op dat moment twee kratten bier per dag. Maar de medicatie haalde niets uit: de V. dronk zich dwars door alle heftige bijwerkingen van de medicijnen heen, iets wat maar enkelen kunnen. Mogelijk komt dat doordat de V. op geen enkele manier om kan gaan met emoties, zoals gedragsdeskundigen die hem onderzochten hebben geconstateerd.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak    
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.