nieuws

Stichting In 't Zadel: "Wij zijn geen PGB-fraudeurs"

Megazaak PGB- fraude
Megazaak PGB- fraude © RTV Oost
"Er heerst een naaicultuur bij Saron Zorg en Dienstverlening. Ik had een slecht onderbuikgevoel bij die club." Dat zegt de bestuurder van Stichting In 't Zadel uit Boekelo, een zorgverlener met een aantal zorgboerderijen. Saron deed tot 2013 de administratie voor In 't Zadel.
In 't Zadel staat vandaag voor de rechter voor fraude met zorggelden van 2009 tot en met 2013. Het Openbaar Ministerie noemt het een megazaak. Volgens Justitie heeft de zorgverlener 1,5 miljoen euro achterover gedrukt. Geld dat was bedoeld om zorg te verlenen aan cliënten, maar die zorg is volgens Justitie niet verleend. Het gaat om zogenoemde persoonsgebonden budgetten, oftewel PGB's. Mensen die op welke manier dan ook zorg nodig hebben, kunnen met dat geld zelf begeleiding inkopen.

Doorgesluisd

Die PGB's weerden geregeld door Saron Zorg en Dienstverlening. Die declareerde ook de facturen bij zorgkantoren. Het binnengekomen geld werd doorgesluisd aan zorgverleners, zoals bijvoorbeeld In't Zadel. Saron hield van die budgetten dan 10 tot 20 procent zelf als onkostenvergoeding. Saron Zorg en Dienstverlening stond eerder deze week al voor de rechter.

Grafstemming

"Eind 2012, begin 2013, zijn we de administratie zelf gaan doen. We wisten niet of de directeur van Saron wel helemaal zuivere koffie was. Het was net Bassie & Adriaan, dat hele gebeuren daar. D'r hing ook altijd zo'n grafstemming."

Specificaties

Justitie heeft veel vragen over de administratie. "Hoe kun je nou 100 procent zorg geven aan je cliënten, als je er maar 80 of 90 procent voor betaald krijgt? Ging dat ten koste van de tijd die u besteedde aan cliënten" Ook wil Justitie weten waarom er geen specificaties waren van de gewerkte uren. "Hoe weten we dan hoeveel uur u aan welke cliënt zorg hebt verleend?"

Passie

In 't Zadel zelf is zich van geen kwaad bewust. "Wij zijn een echt familiebedrijf. We doen alles met vader, moeder en drie kinderen. Ook hebben we 26 mensen in dienst. We staan dag en nacht voor onze cliënten klaar. Ze wonen bij ons in huis, dus we zijn altijd zorg aan het verlenen. Wij zijn geen fraudeurs."
"We hebben zelfs meer zorg verleend dan vergoed werd. Dat was onze passie. Maar sinds de inval van de Inspectie SZW in 2014 is die passie verdwenen. We zitten al onze gewerkte uren te verantwoorden in lijsten op de computer. Dat gaat ten koste van de zorg."

Broodje kroket

Die inval van de Inspectie heeft er wel ingehakt. Evenals de dagen dat ze vastzaten. "Alle waardigheid was verdwenen. Ik moest mij uitkleden, kreeg een papieren hemdje en een betonnen bed. Ik werd zelfs door bewakers gestoord, terwijl ik mijn behoefte aan het doen was. We moesten het doen met drie droge bruine boterhammen en een pakje hagelslag."
Dat laatste, moest de moeder van het zorgverlenende gezin eerlijk bekennen, was alleen op de eerste dag dat ze vastzaten. "Daarna kregen we een broodje kroket."

Megazaak

De megazaak rondom eventuele fraude met PGB-gelden gaat nog wel even verder. Naast In't Zadel zijn er nog 2 stichtingen die voor de rechter moeten komen. In totaal zou er voor ruim 3 miljoen euro gefraudeerd zijn.
Volgende week zijn er nog drie dagen in de rechtbank Almelo voor ingeruimd. Begin volgende maand komt Justitie met de strafeis. In juli doet de rechter uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.