nieuws

Joodse gemeenschap weg uit Deventer bij sluiting synagoge

De Joodse gemeenschap Beth Shoshanna in Deventer zet de diensten voort buiten Deventer als ze niet meer bij de synagoge in de Golstraat terecht kunnen. Dat zei voorganger Tom Fürstenberg tegen Radio Oost.
De Joodse gemeenschap moet op 17 juni vertrekken uit de synagoge in de Golstraat. Dat heeft de gemeenschap afgelopen donderdag te horen gekregen via een brief van de advocaten van de nieuwe pandeigenaren Carlus Lenferink en Ayhan Sahin.

Blijven

De gemeenschap doet er alles aan om te kunnen blijven en is een crowdfundingsactie gestart om het gebouw te kopen van de nieuwe eigenaren. Ook gaan ze juridische bijstand zoeken. Ze hebben een huurcontract met de vorige eigenaar en denken dat dit nog rechtsgeldig is. 
Fürstenberg is vooral teleurgesteld in burgemeester Heidema. "In dit dossier heeft hij veel steken laten vallen. Hij heeft nooit een vinger naar ons uitgestoken."
De gemeenschap zou meerdere malen bij het gemeentebestuur hebben aangeklopt om de synagoge te redden. "Afgezien van sommige fracties hecht het gemeentebestuur blijkbaar niet veel waarde aan een Joodse gemeenschap in Deventer. Misschien moeten we dan maar de conclusie trekken dat we ons heil ergens anders moeten zoeken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.