nieuws

Zorg en Boodschappen: uniek concept slaat aan in Steenwijkerland

Een half bruin en een onsje leverworst, en doe gelijk maar een luisterend oor en wat zorgadvies. Bij zes supermarkten in Steenwijkerland is dat inmiddels een heel gewone combinatie. Na een voorzichtige start vorig jaar breidt Zorg en Boodschappen zich steeds verder uit.
Elke week zitten medewerkers van de thuiszorg en sociaal werk paraat aan de koffietafel, met koffie, een koekje en een luisterend oor. De samenwerking met supermarkten maakt het laagdrempelig om aan te schuiven, want boodschappen doen moet iedereen wel eens.

"het is vrij"

Meneer Oosterhof uit Steenwijk schuift vaak aan bij Zorg en Boodschappen. Toen zijn vrouw werd opgenomen in een verpleeghuis had hij moeite zijn draai weer te vinden. Nu zoekt hij bewust de gezelligheid en een luisterend oor op, maar liefst zonder verplichtingen. 
"Dan zeggen ze, waarom ga je niet naar dat verzorgingshuis, daar is ook koffie... Maar mensen willen vrij zijn, en niet in een gedwongen omgeving zitten. Je kunt je problemen kwijt bij de dames, maar er moet niks. Vrij, vrij, vrij, dat is nou het leuke hiervan."

laagdrempelig

Er zijn tientallen manieren om aan ondersteuning en informatie te komen, van mantelzorgnetwerk tot alzheimercafé's. Maar dan moet je je vaak vooraf aanmelden en naar een kantoor of instelling toe. Dat kan al een flinke hobbel zijn. Laagdrempeliger dan Zorg en Boodschappen kan het bijna niet. 
De supermarkt in de buurt is soms nog de enige plek waar mensen komen, en daarom de perfecte plek om met mensen in contact te komen die wellicht wat extra zorg kunnen gebruiken en gelijk gezelligheid te bieden.

"dat heb ik niet nodig"

Thuiszorgmedewerker Kim van Koppen probeert juist ook in gesprek te komen met mensen die nog niet bekend zijn in zorgland: "Mensen zeggen dan: 'Ik red me prima, ik heb geen hulp nodig.' Maar al pratend blijkt dat ze toch tegen problemen aanlopen, bijvoorbeeld met vervoer of lichamelijke klachten. Het is heel mooi als je mensen dan verder kan helpen."
Sociaal Werk de Kop is blij met de medewerking van de supermarkten. De ruimte is er gratis, en de koffie ook. De eigenaren werken hier ook graag aan mee, als extra service naar hun klanten. 

Eenzaamheid

Ook supermarkteigenaar Gerard Hof uit Steenwijkerwold ziet dat sommige klanten het moeilijk hebben. Hij verwijst ze dan graag naar  Zorg En Boodschappen: "Je kent je klanten, je ziet dat ze moeite krijgen met de boodschappen of slecht gaan lopen, en dan wil je ze toch helpen. Mensen hebben toch ook een bepaalde eenzaamheid, en dan is het gezellig als er wat te doen is in het dorp".
Zorg en Boodschappen is wekelijks te vinden in supermarkten in Steenwijk, Oldemarkt, Steenwijkerwold en Sint Jansklooster. Blokzijl en Kuinre volgen binnenkort.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.