nieuws

Celstraf geëist tegen Deventer drugsoma

Volgens Justitie had de vrouw tientallen kilo's drugs in huis
Volgens Justitie had de vrouw tientallen kilo's drugs in huis © RTV Oost
Tegen een 68-jarige vrouw uit Deventer is 2 jaar gevangenisstraf geëist, omdat ze bijna 50.000 pillen harddrugs in huis had. Volgens de vrouw zaten de pillen in kartonnen dozen, die ze bewaarde voor haar zoon.
"Eerst dacht ik dat het snoepjes waren", zegt de vrouw. "Pas een paar dagen voor de inval van de politie had ik in de gaten dat het om drugs ging. Ik heb er vreselijke spijt van. Het was heel dom van me. Ik zal het dan ook nooit meer doen, ik ben geen crimineel."

Drugshandel zoon

De zoon van de vrouw is in Duitsland opgepakt voor grootschalige handel in drugs. Justitie had hem daar al langer op de korrel en tapte zijn telefoon af. Toen hij zijn moeder belde met de vraag of ze 'de spullen' uit zijn huis wilde halen, werd de Nederlandse politie ingeschakeld. Zijn moeder was pas 1 a 2 minuten in het huis van de zoon, toen de politie al binnenviel. In het huis werd hennep gevonden en 400.000 euro aan cash.

Coke en pillen

Toen de politie even later ook het huis van de moeder doorzocht, vonden ze daar zo'n 47.000 pillen xtc en de partydrug 2c-b. Ook lag er cocaïne en heroïne. In totaal gaat het om zo'n 80 kilo aan drugs. "Een paar dagen ervoor had ik gezien dat 'ze' het spul verpakten in een soort envelopjes. Toen heb  ik gevraagd wat het was. Ze zeiden toen dat ik niet zo nieuwsgierig moest zijn en begonnen me te duwen."
Wie 'ze' precies zijn, wil de vrouw niet vertellen. Ook niet wie de pillen bij haar in huis had verstopt. Waarschijnlijk doet de vrouw dat om haar zoon niet verder te belasten. De rechter wilde nog weten waarom ze de politie niet had gebeld, toen ze eenmaal wist wat er in de dozen zat. "Dat deed ik niet uit angst."

Gebroken

De vrouw ziet er in de rechtszaal uit als een gebroken vrouw, met een traditioneel oma-kapsel. Het grijze haar zit in een knot. In haar handen heeft ze een zakdoekje, waarmee ze de tranen afveegt als ze breekt. "Ik heb iets gedaan wat niet mag."
De 'oma' spreekt Duits. Ze is in Duitsland opgegroeid, getrouwd en gescheiden. Ze kreeg in dat land ook daar haar zoon, Rhett. Die bleek ADHD te hebben. Ze zegt zelf dat ze het land is ontvlucht, omdat ze haar zoon Ritalin wilde geven. Dat is in Duitsland schijnbaar 'not done'. Voordat ze werd opgepakt, woonde de vrouw in een flatje aan de Deventer Havezatelaan. Haar zoon bewoonde een huis aan de Hein Burgerstraat in de wijk Voorstad van Deventer. 

Flauwgevallen

Momenteel verblijft ze in de gevangenis Nieuwersluis. Ze zegt het er zwaar te hebben. De vrouw is hartpatiënt en heeft diabetes. Ze is al meerdere keren flauwgevallen. "De medische zorg is slecht", zegt ze.
Haar advocaat, Peter Plasman, wil graag dat ze snel de gevangenis uit mag. "Ze is een moeder die voor haar zoon zorgt. Toen die haar vroeg om iets in bewaring te nemen, deed ze dat. Toen hij haar vroeg om zijn huis op te ruimen, omdat hij anders in de knoei kwam, deed ze dat. Ze wist pas een paar dagen dat het om drugs ging en heeft niet kunnen ingrijpen, uit angst. Daarnaast heeft ze er geen enkel financieel voordeel van gehad. En dat ondanks de gigantische bedragen die hiermee gemoeid zijn." Navraag leert dat 50.000 xtc-pillen een straatwaarde hebben van zo'n 200.000 euro. Daarbij zou dan nog de cocaïne, heroïne en hennep komen.

Losweken

De reclassering adviseert dat de vrouw losgeweekt wordt van haar zoon. "Maar dat zal voorlopig even niet zo lastig zijn", zegt advocaat Plasman. "Want haar zoon heeft in Duitsland een groot probleem."
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.