Moet Mario D. alsnog de cel in? Vandaag uitspraak in hoger beroep monstertruckdrama

Het gerechtshof in Arnhem doet vandaag uitspraak in de zaak tegen Mario D., de bestuurder van de monstertruck die in september 2014 inreed op publiek in Haaksbergen, waarbij drie doden en tientallen gewonden vielen.

Ook in het hoger beroep tegen stichting Sterevenementen wordt vandaag uitspraak gedaan. De stichting werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro. De stichting tekende beroep aan. 

Te zware straf

Mario D. ging in hoger beroep omdat hij vond dat zijn straf, 15 maanden celstraf en een beroepsverbod van 5 jaar, te zwaar was.  Volgens zijn advocaat Rob Oude Breuil is de rechter volledig voorbij gegaan aan een technisch rapport, waarin werd vastgesteld dat er technische mankementen waren aan de monstertruck. Getuige-experts oordeelden tijdens de zitting in hoger beroep dat van technische mankementen geen sprake was.

Te klein

Justitie bleef met de eis in hoger beroep bij de uitspraak van de rechter in Almelo. Volgens Justitie had de stunt nooit richting het publiek uitgevoerd mogen worden en was de parkeerplaats voor de winkel bovendien veel te klein.

Celstraf

Mocht het hof besluiten de eis van justitie te volgen, betekent het dat Mario D. alsnog de cel in moet. Hij zat na het monstertruckdrama drie dagen in voorarrest.

Vergunning gegeven

De advocaat van de stichting Sterevenementen pleitte tijdens het hoger beroep voor het niet ontvankelijk verklaren. Volgens advocaat Van Ardenne is de stichting niets aan te rekenen, omdat de gemeente de vergunning voor het evenement gegeven heeft. 

 

Hoewel Haaksbergen had geblunderd met de vergunningverlening is de gemeente nooit voor de rechter gedaagd. Dit vanwege het zogenoemde Pikmeerarrest, dat erin voorziet dat overheden en ambtenaren niet kunnen worden vervolgd. Wel stapte burgemeester Hans Gerritsen op in de politieke nasleep rond de affaire.

Deel dit artikel: