nieuws

Almelo weigert rapport over komst Hornbach openbaar te maken

Bouwmarkt Hornbach
Bouwmarkt Hornbach © RTV Oost
Het college van B en W van Almelo weigert vooralsnog een rapport openbaar te maken over de effecten van de mogelijke komst van bouwmarkt Hornbach. Concurrent Praxis stapte naar de bestuursrechter om inzage af te dwingen, op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
De komst van de bouwmarktgigant naar Almelo is 'hoogstwaarschijnlijk', liet de advocaat van de gemeente weten tijdens de zitting in Zwolle. Desalniettemin bevindt het onderzoek naar de effecten ervan zich nog op ambtenarenniveau. En zij moeten vrijelijk hun standpunten uit kunnen wisselen met de onderzoekers van het bureau BRO.
Ook Hornbach zou geschaad worden met vroegtijdige openbaarmaking, omdat de bouwmarkt ten behoeve van het onderzoek vertrouwelijke bedrijfsgegevens ter beschikking heeft gesteld.

Broedende kip niet storen

Volgens de advocaat van de gemeente is het rapport een stuk 'voor intern beraad' in een lopend proces. Als het na voorleggen aan het college van B en W tot een ontwerpbestemmingsplan komt dat de komst van de bouwmarktgigant mogelijk moet maken, zal het als bijlage worden toegevoegd. Daarmee wordt het openbaar gemaakt en kan Praxis er alsnog op schieten. "Je moet een broedende kip niet storen. Het ei is nog niet eens gelegd of Praxis staat al aan het hek te rammelen", aldus de advocaat van Hornbach.

Praxis is het er niet mee eens. Volgens de advocaat van dit bedrijf kunnen objectieve analyses uit het rapport prima gescheiden worden van persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren.
De rechter doet over zes weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.