In hoger beroep voorwaardelijke boete Stichting Sterevenementen Haaksbergen voor monstertruckdrama

Stichting Sterevenementen Haaksbergen is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro, voor haar rol in het monstertruckdrama in Haaksbergen. De straf is gelijk aan de straf die de rechtbank in 2016 oplegde.

De stichting organiseerde in september 2014 het evenement AutoMotorSportief, waarbij een monstertruck het publiek inreed. Daar kwamen drie mensen bij om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Tekst gaat verder onder deze video

Onvoldoende op de hoogte van risico's

Stichting Sterevenementen wordt onder meer verweten zich onvoldoende te hebben laten inlichten over de precieze inhoud van de demonstratie en de eventuele risico's. Ook is er te weinig overleg geweest tussen de betrokken partijen: de gemeente was door de organisatie niet goed op de hoogte gebracht van de inhoud van de stunt met de monstertruck.

Het hof verwijt de organisatie verder een gebrek aan inzicht in de tekortkomingen die haar worden verweten en dat Sterevenementen geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor het ongeluk. Die verantwoordelijkheid werd door de organisatie geheel bij de bestuurder van de monstertruck en de gemeente - die de vergunning verleende - neergelegd. 

Stichting Sterevenementen is inmiddels gestopt met het organiseren van alle evenementen in Haaksbergen, omdat de naam van de stichting 'besmet' was geraakt door het drama. Er zou altijd een link worden gelegd met het monstertruckdrama. Sterevenementen organiseerde al 25 jaar activiteiten in Haaksbergen.

Chauffeur Mario D.

Ook Mario D., de chauffeur van de monstertruck, kreeg vandaag zijn straf te horen. Voor zijn rol in het drama is hij in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden cel en een beroepsverbod van vijf jaar.